Det är både besöken och utlåningen som har ökat i Åker, och ökningen har pågått en tid. 2010 lånades det ut 16 606 böcker, och 2015 var siffran 20 388. Hur många utlåningar som kommer att hinnas med under 2016 vet ännu ingen, men klart är det att det blir ännu fler.
– Vi hade en väldigt stark höst förra året, jag vet inte riktigt varför. Men i år har vi haft en stark vår så även om vi får dåliga siffror resten av året kommer vi ändå att se en ökning, säger Peter Björkman.
Han är föreståndare för biblioteket i Åker. Ibland har han sällskap av barnbibliotekarien Amanda Greek som delar sin tid mellan flera bibliotek i kommunen. Tillsammans hjälper de Åkersborna och skolbarnen på Åkerskolan att hitta det de söker, oavsett vad det är de vill läsa om.
Bibliotekspersonalen har också hand om bokcirklar, sagostunder, föreläsningar, bokutlåning på äldreboendet och utkörning av talböcker. Dessutom arrangeras det då och då musikkvällar på biblioteket. Hyllorna står på hjul och kan rullas åt sidan för att ge plats åt band eller artister. Härnäst, den 8 november, är det trubaduren Ellinore Eriksson som kommer på besök. Dagen efter kommer deckarförfattaren Carin Gerhardsen och berättar om sitt författarskap.
– Vi har bra sprutt på biblioteket här. Vi har varit mycket aktiva mot skolan och i närområdet, och bland annat samarbetat med föreningar, berättar Peter Björkman.
Majoriteten av besökarna är barn och ungdomar.
– Vi ligger ju nära skolan. Eleverna kommer hit när de har slutat och lånar böcker, läser tidningar eller spelar pokémon go. Det ligger ett pokéstop här. Vi har alltid mycket folk på eftermiddagarna.
Det viktigaste med att det finns ett lokalt bibliotek tror Peter Björkman är den rent demokratiska biten – att alla ska ha möjligheten att kunna bilda sig själv.
– Den här frivilliga formen av bildning tilltalar mig, att människor gör saker av lust. Vad vill du veta mer om? Vi fixar det.
Nästa år måste biblioteken i Strängnäs kommun spara ungefär 400 000 kronor. Kultur- och fritidsnämndens budget ska ökas med en miljon jämfört med 2016, men prioriteringarna sker på annat håll.
– Vi vill möjliggöra en satsning på Kulturskolan och fritidsgårdarna, på socialt förebyggande områden, säger Lars Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Ambitionen är att inte minska några öppettider, utan att besparingarna ska ske på andra håll.
Enligt bibliotekschefen Gerard Adamse arbetar personalen just nu med att hitta andra saker som kan sparas in, till exempel inom lovverksamheter, läsfrämjande insatser och samarbeten med skolorna. Han är kritisk till minskningen.
– Det är inte bra! Biblioteksverksamheten är lagstadgad och till för alla. Jag och personalen vill satsa på utveckling, inte avveckling, säger Gerard Adamse.
Peter Björkman tror att det är bredden och aktiviteterna som har gjort att läsningen i Åker ökar.
– Jag har varit i andra kommuner där biblioteken bara är boksamlingar.
Lars Larsson beklagar att det krävs nedskärningar.
– Vi lade ner jättemycket tid för att öka ramen för biblioteken, men så kom det en lägre skatteprognos. Vi lever tyvärr i en kommun där kulturen fungerar lite som en budgetregulator, vi får spara mer än andra nämnder, säger han.