Älgkadaver dumpades vid väg utanför Gnesta

Rester från vilda djur som slaktats har kastats vid vägrenen utefter Hjortsbergavägen. – Det här kommer att dra till sig vilda djur och orsaka trafikolyckor, säger Artur Nordfors Kowalski, som polisanmält fyndet.

5 mars 2019 07:01

Små klövar, blodiga benbitar och stora pälsstycken som ser ut att vara från en älg. Allt nödtorftigt nedstoppat i tjocka plastsäckar och kastat i vägrenen vid Hjortsbergavägen utanför Mölnbo.

– Det är tredje gången jag har hittat slaktavfall här. Förut har det varit hela skallar av vildsvin som kastats, allt nyslaktat. Nu har jag verkligen ledsnat och har polisanmält det, säger Artur Nordfors Kowalski som bor i närheten av Hjortsbergavägen och använder den dagligen.

I lördags lade han upp bilder på det makabra fyndet i en lokal grupp på sociala medier. Inlägget har kommenterats flitigt och många spekulerar i att det handlar om tjuvskytte. Jägare som kommenterat inlägget har tagit avstånd och hänvisat till att riktiga jägare inte beter sig på detta sätt.

– Jag fattar så klart att en seriös jägare inte handlar på det här viset, men att påstå att det inte är jägare som skjutit djuren är ju bara fånigt. Det är ju uppenbarligen någon som har tillgång till jaktvapen och ammunition, vet hur man skjuter ett djur och vet hur man styckar det, så vad är det för några då? Är det bandymålvakter som varit framme, undrar Artur Nordfors Kowalski.

Förutom den moraliska aspekten i hanteringen av djuren är han mest oroad över vad slaktresterna ska ställa till med.

– De ligger ju precis bredvid vägen och drar till sig vilda djur som rävar, grävlingar och örnar. Den här sträckan är dåligt upplyst och det kommer lätt att kunna bli trafikolyckor, säger Artur Nordfors Kowalski.

Ett annat problem är lukten från de döda kroppsdelarna.

– Vi bor inte så långt härifrån och jag vet från tidigare att det snart kommer att börja stinka. Varför kan man inte bara ta hand om sitt avfall?

På Jordbruksverket hänvisar man till att jägare ska lägga slaktavfallet enligt "god jaktsed".

– De får agera efter vad som är lämpligt i området. Ibland får de gräva ner avfallet i skogen. Det finns inget nedskrivet men de här jägarna har helt klart inte skött sig, säger James Bonet, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Perkins

Ämnen du kan följa