Allt fler barn vräkta i Eskilstuna

Vid sidan av Malmö är Eskilstuna den kommun i landet där flest barn vräktes under första halvåret 2019.

Eskilstuna är vid sidan av Malmö den kommun i landet där flest barn vräks.

Eskilstuna är vid sidan av Malmö den kommun i landet där flest barn vräks.

Foto: TT

Eskilstuna kommun2019-10-04 12:45

Det är Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra som sammanställt statistik från Kronofogden som visar att antalet barn som drabbas när familjer vräks ökar. Efter att ha minskat under flera år stack siffrorna över antalet vräkta barn uppåt förra året, en trend som fortsatt under det första halvåret. Totalt i landet berördes 253 barn.

I Eskilstuna skedde under årets sex första månader tio vräkningar där totalt 15 barn var inblandade, en ökning med fem barn jämfört med motsvarande period föregående år.

Det placerar Eskilstuna på en andraplats bland Sveriges 290 kommuner gällande antalet vräkta barn. Endast Malmö har fler med 24 barn. Som jämförelse kan nämnas att 13 barn vräktes i Göteborg och nio i Stockholm.

År 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision om att inga barn ska drabbas av vräkningar, som i de allra flesta fall orsakas av obetalda hyror. 

I Eskilstuna har barnvräkningarna vid ett flertal tillfällen debatterats av politikerna i kommunfullmäktige, senast i juni. Som svar på en interpellation från Liberalerna, om hur Eskilstuna kommun ska nå nollvisionen, svarade Jari Puustinen (M), ordförande i arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden, att en del av problematiken har att göra med den omfattande andrahandsuthyrningen av lägenheter. Information om att barn är inblandade i en avhysning går då inte alltid fram till rätt enhet inom socialförvaltningen och därför sätts inte alltid nödvändiga åtgärder in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!