Ändebols gård bjuder in till rabarberfest

De sprödaste stjälkar bidar sin tid i myllan bakom gårdsbutiken på Ändebols gård. Deras starkare kusiner är hett eftertraktade. På knäckemacka, som nektar, i kruka – och i korv.

Ändebol2009-05-22 21:40

Ekologiska rabarberplantor på rad visar vägen från parkeringen in i butiken. Där inne står Jonas Hammar, kock på Wreta Gestgifveri, och rör runt i puttrande tomat- och rabarberchutney. Om en stund ska den läggas på dinkelknäckebröd som först pryds av en skiva lammpaté.

– Jag har fuskat lite och gjort en del i förväg. Det blir nästan som på tv, ler Jonas Hammar.

Öppen gård
När han inte tillagar rabarber i grytorna på Ändebols gård tar han sig gärna an andra rabarberrätter.

– Det blir paj, som för de flesta andra. Eller råmixad rabarbersorbet.

Rabarberfestivalen till ära kretsar mycket kring den sockerkrävande gamla medicinalväxten på Ändebols gård den här helgen.

I går öppnades gårdsbutiken för säsongen och festivalen kombineras med öppen gård. Mången klämdagsledig bilist kom till gården som ligger närmare Bettna än Katrineholm, en bit från väg 52.

Från barnkammaren
Familjen Molitor, som driver Ändebols gård, kunde visa upp en gård som sjuder av nytt liv. Besökande barn, och säkert även vuxna, kunde låta sig charmas av skuttiga lamm, pigga kycklingar och andra småttingar från naturens barnkammare.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!