Eskilstuna kommun har under söndagen aktiverat sin beredskapsgrupp Posom, psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer. Dels med anledning av skjutningen på lördagseftermiddagen där en man fördes till sjukhus med skador, dels på grund av den senaste tidens skjutningar och oroligheter i flera stadsdelar i Eskilstuna.
Posom-gruppen finns på plats i Årby mellan klockan 11 och 21 på söndagen för att erbjuda samtalsstöd.
Detta var något som boende i Årby efterlyste redan efter skjutningen på lördagseftermiddagen. "Var är Posom och var är kommunen? Varför ska vi själva ta hand om situationen?", sade en kvinna till tidningen.
Det har varit många skjutningar på senaste tiden, varför aktiveras Posom först nu och inte i går eftermiddag?
– Vi gjorde en avstämning på lördagen att vi skulle aktivera Posom men det var inte möjligt i går. Vi kunde aktivera Posom först dagtid, säger Kristina Birath, Eskilstuna kommuns tjänsteperson i beredskap.
Hon berättar vidare att kommunen på lördagen förstärkte med väktare.
– Vi förstärkte med väktare så långt det gick i Årby, Skiftinge, Nyfors och Fröslunda. Dessutom var Trygga ungas mobila team ute på lördagen.
Trygga unga är bland annat en satsning på ökad närvaro av vuxna i ungdomarnas vardag och ökad offentlig närvaro i Eskilstunas stadsdelar. Under söndagen finns Trygga ungas mobila team ute mellan 15.00 och 21.30.
– Vi gör bedömning fortlöpande om vi behöver utöka tiden som Trygga unga finns ute, säger Kristina Birath.
Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) säger att han inte kan svara på varför Posom inte har aktiverats tidigare.
– Men vi har närvaro i områdena. Vi har Team förebygg. Men man kanske inte alltid ser vad kommunen gör. Vi är mycket i Årby, säger han.
När tidningen var på plats i Årby efter skjutningen på lördagseftermiddagen fanns en stor polisiär närvaro och ett område kring brottsplatsen var avspärrad. Boende i området pratade med polisen och med varandra om det som hänt. Många poliser stod redo med stora vapen om något skulle hända. Samtidigt pågick livet som vanligt med barn som gungade och spelade fotboll intill.
Ska boende i Årby behöva acceptera att det här är deras vardag?
– Nej, det tycker jag inte. Varje skjutning är en för mycket. Men det här är ingen quick fix. Vi jobbar med det vi kan men vi kan inte nå dem som är i aktiv kriminalitet. Här skulle jag vilja att polisen centralt fattar beslut om någon form av specialinsats i Eskilstuna. Vi måste få bort dem som är aktiva i kriminalitet just nu, säger Göran Gredfors.
Hur tror du att det påverkar barn att växa upp så här, finns risk att de själva hamnar i kriminalitet?
– Den risken finns alltid. Vi vet att det pågår mycket rekrytering av yngre personer. Här är det kommunens uppgift att jobba uppsökande. Vi har väldigt mycket förebyggande verksamhet.
Vad kommer kommunen att göra för insatser framöver?
– Det här kommer att lyftas på kommunledningsnivå. Det kommer garanterat upp på måndagsmorgonen hur vi ska kunna öka vad vi gör.