Fynd- och fikaläge på Årdala hembygdsgård

Den mångåriga traditionen lockade många besökare till Årdala hembygdsgård i helgen, när det var dags för den årliga sommarloppisen.

Årdala2016-07-10 16:20

Årdalas sommarloppis har många år på nacken, efter att ha startat i Anne-Marie Montgomerys trädgård någon gång i slutet av 60-talet eller början av 70-talet. Hon var då ordförande för Röda korset-kretsen i Årdala och Helgesta.

– Vi hade haft påskmarknader på Sigridslunds skola. Vi som jobbade inom Röda korset broderade, men så var det bara vi själva som ropade in det vi hade gjort. Så då sa jag, "hur vore det om vi hade något på sommaren i stället?", minns Anne-Marie Montgomery, i dag 93 år gammal.

Och så blev det, trots visst motstånd. Två somrar hann det bli hemma på Tuvekärr, berättar Anne-Marie Montgomery.

– Första året var det nog bara någon låda på gräsmattan och jag sprang ut med kaffe till besökarna. Andra året regnade det så då fick de dricka kaffet i salongen. Då bestämde jag att vi skulle flytta till hembygdsgården sommaren efter.

Årets sommarloppis gick av stapeln på söndagen. Hanne och Robin Oldenburg var två av de många besökarna. De kommer från Lübeck i Tyskland, och har hyrt ett hus i Malmköping i två veckor. Det här är femte gången de semestrar i Sverige, och då brukar de besöka många loppisar.

– I Tyskland är det mycket dyrare, och gamla saker har ofta inte lika bra kvalitet som i Sverige. Och det är väldigt trevligt att gå på loppisar i sån här gammal miljö, säger Robin Oldenburg och ser sig runt.

– Vi har handlat så mycket på loppisar i Sverige. I går köpte vi en antik dockvagn på loppmarknaden i Malmköping. Det var nog sommarens bästa köp, säger Hanne Oldenburg.

Sommarloppisen är ett av Årdala hembygdsförenings återkommande arrangemang. Midsommarfirandet på midsommardagen är det som lockar flest, och som drar in mest pengar till den omkring 180 medlemmar starka föreningen, därefter kommer loppisen.

– Allt återbruk är kanon. Jag tog hit lite grejer jag hade hemma som jag inte använder men ändå inte vill slänga, som jag har sett att folk burit härifrån. Och det är ju pengar som går tillbaka till bygden. Det känns så skönt, säger föreningens ordförande Lena Montgomery.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!