Står Sveriges vackraste byggnad i Sörmland?

Eskilstunas Stadshus är med, liksom Biskopsgården, Strängnäs och Hamnkontoret, Nyköping, när tidernas vackraste byggnad ska koras.

Arkitektur 14 november 2019 21:20

2017 tog de hjälp av landets invånare för att kora Sveriges vackraste stad och året därpå listades på samma sätt den fulaste kommunen. När föreningen Arkitektupproret nu åter vill ha hjälp handlar det om att kora Sveriges vackraste byggnad genom tiderna.

Som tidningen tidigare berättat  har ett urval av vackra byggnader gjorts ute i län och regioner tidigare i år, via deltävlingar på Facebook, och nu presenteras listan på de 100 nominerade tävlingsbidragen i en Sverigefinal. Hit tog sig tre sörmländska byggnader – Stadshuset Eskilstuna, Biskopsgården Strängnäs och Hamnkontoret Nyköping –  som ställs mot arkitektoniska pärlor som Schantzka huset, det röda huset på Stortorget i Stockholm, Gamla apoteket i Visby, Kallbadhuset i Varberg och Stadshotellet i Haparanda.

Även finalen avgörs på Facebook och vinnaren presenteras den 1 januari 2020.

"Försök att tänka utanför lådan och inte bara rösta på din egen stads bidrag eller något känt landmärke i Stockholm", hälsar tävlingsarrangörerna, och konstaterar att årets tävling varit betydligt komplicerad än de två tidigare. På grund av det stora urvalet, när Sveriges alla orter dammsugits på vackra byggnader. Kyrkor och slott har däremot inte fått delta.

Arkitekturupproret är en politiskt obunden folkrörelse som kämpar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer, och som gör uppror mot vad ett växande antal medborgare anser vara dålig arkitektur och mot den eskalerande förfulningen av Sveriges städer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa