Varje år i maj-juni sätter Peggy Chishimba Larsson afrikanska pumpafrön hemma vid huset i Ärla. Framåt höstkanten brukar hon i skörda pumpor på några kilo styck och göra diverse godsaker av dem. I år blev resultatet mer anmärkningsvärt, i alla fall gällande en viss pumpa.
– I juli-augusti började jag märka att den växte riktigt fort, men jag trodde aldrig att den skulle bli så här stor. Den blev bara större och större för varje gång jag gick ut och vattnade, säger Peggy Chishimba Larsson.
När det i helgen, efter frostens intåg, var dags att plocka in pumporna kunde Peggy Chishimba Larsson konstatera att skördens kronjuvel vägde hela 46 kilo.
– Förrförra året fick jag en pumpa som vägde nästan 18 kilo, men jag har aldrig fått en så här stor. Om jag inte hade varit tvungen att ta in den hade den nog fortsatt växa.
Hur pumpan kunde bli så stor kan inte Peggy Chishimba Larsson riktigt svara på och hon är även lite fundersam över vad hon ska göra med sin stora grönsak.
– Jag vet inte vad jag ska göra med all pumpa, jag har ju jättemycket. Jag får nog fråga folk om de vill han.
Gunnar Kvarnbäck är en av Sveriges mest framstående pumpaexperter. Under 90-talet drog han igång storskaliga pumpatävlingar i Sverige och utan att helt veta vilken typ av pumpa Peggy Chishimba Larsson odlar är han imponerad.
– 46 kilo är väldigt stort! Det har varit bra pumpaväder i år, konstaterar Gunnar Kvarnbäck.
Jämfört med de riktigt stora pumporna är dock Peggy Chishimba Larssons kronjuvel en lättviktare. På 1970- och 80-talet förädlade kanadensaren Howard Dill en jättepumpa som i dag går under namnet Dill's Atlantic Giant. Dessa pumpor kan utan problem väga flera hundra kilo.
– De kan bli riktigt stora, under 2000-talet har det blivit helt galet, säger Gunnar Kvarnbäck som arrangerade tävlingar för jättepumpor vid sin dåvarande gård på Öland i 13 år.
Anders Lilja från Ålem är dominant i Sverige när det gäller att odla jättepumpor. Han har nio raka SM-tecken, har vunnit EM och innehar det svenska rekordet på 626 kilo. För att lyckas odla en riktigt stor pumpa krävs det kunskap, rätt frö och bra jord enligt Gunnar Kvarnbäck.
– Det krävs väldigt bra jord, den ska vara porös, ha 25-30 procents mullhalt och den måste få mycket näring, vatten och värme, säger Gunnar Kvarnbäck.