80+ kan självklart få vaccination i hemmet

Vårdcentralerna har inte heller alltid kännedom om vilka patienter som inte kan ta sig till vårdcentralen. Skriver Anna Ormegard, divisionschef Primärvård, Region Sörmland.

Vårdcentralerna har inte heller alltid kännedom om vilka patienter som inte kan ta sig till vårdcentralen. Skriver Anna Ormegard, divisionschef Primärvård, Region Sörmland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-03-01 05:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signatur "80+" om vaccinslarv publicerad den 23/2.

Enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer ska de äldsta och sköraste erbjudas vaccin för covid-19 först. Det har vi i Region Sörmland gjort. Alla som bor på särskilda boenden har erbjudits dos 1 och dos 2 av vaccinet. Äldre personer med hemtjänst har fått ett erbjudande via kommunen, där de själva får fylla i om de vill bli kallade till vårdcentralen eller om de själva vill boka tid.

Vi har också parallellt börjat vaccinera de som är över 85 år. Det är en utmaning för våra vårdcentraler att erbjuda en säker och effektiv vaccinering, delvis på grund av att vaccinet för äldre är känsligt och ställer höga krav på förvaring och transport. Vi har även säkerhetsaspekter för ett nytt vaccin att ta hänsyn till. Det gör att vi i första hand vill vaccinera på vårdcentralen om vi inte absolut måste vaccinera i hemmet.

Vaccinering i hemmet är något som vi planerar tillsammans med våra nio kommuner i regionen och självklart erbjuder vi hemvaccinering i de fall man inte kan ta sig till vårdcentralen trots erbjudande om kostnadsfri sjukresa. Det kan dock ta lite längre tid att planera, då man måste samordna hemvaccinering utifrån det antal doser man får ut ur en flaska och kommunens medarbetare måste ha rätt tid och kompetens för uppdraget. 

Vårdcentralerna har inte heller alltid kännedom om vilka patienter som inte kan ta sig till vårdcentralen, men om man har blivit kallad kan man alltid ringa antingen till vårdcentralen eller vända sig till vår bokningstelefon om man vill boka om tiden.