– Vi vill inte ha det bättre än andra – vi vill bara ha det lika bra. I byggnaderna här bak bor nästan bara invandrare och det är bara att jämföra hur det ser ut här med de byggnaderna som ligger längs Mälarvägen.
Nyinflyttade Muhammad Tarshan är eldsjälen som samlat sina grannar för att tillsammans få bukt med problemen på norra Årbygatan. När jag anländer till Årby är de fem, när jag lämnar har jag talat med ytterligare ett tiotal som anslutit under besöket. Muhammad har lockat in dem under vår promenad i området.
– Har du något du vill berätta? Carolina är journalist, säger han vänligt på arabiska.
Muhammad är lugn och samlad – han har bestämt sig för att situationen måste förändras. Andra är så upprörda att det är svårt för Muhammad att hinna översätta allt de har att säga om sina levnadsvillkor i området. Khaled Rashidi ger ett mer uppgivet intryck.
– Det har varit så här sedan jag flyttade hit 2005, säger han, när han står lutad mot ingången till Årbygatan 21B.
Han syftar på avloppslukten som gör sig påmind i huset. Den kommer och går, och nu är Firas Habeebs och dottern Tibas lägenhet bland de drabbade.
– Vill du följa med upp? frågar 14-åriga Tiba.
I hissen berättar hon att hon ringde Hembla för tre veckor sedan. De har fortfarande inte återkopplat. Från diskbänken sprider sig en lukt av avlopp i köket.
– Det luktar i badrummen också, men det är värst på morgonen, säger hon.
Läs också ► Hembla svarar hyresgästerna
Tillbaka på markplan påkallar Khaled Rashidi min uppmärksamhet. Han vill visa dörrlåset som enligt samstämmiga boende ska ha varit trasigt i nära ett halvår. Vem som helst kan ta sig in i huset.
– Man känner sig otrygg, konstaterar han.
Haidar Hamma är rullstolsburen sedan han gick på en mina i Irak. I somras tippade hans permobil över när han missade ett av de stora hålen i asfalten på parkeringen utanför lägenhetshusen.
– Det är hemskt för mig att ta mig runt här bland skräp och gropar. Jag måste vara uppmärksam hela tiden och när det har regnat är det farligt för mig att korsa gatan. Jag har skrivit till hyresvärden men ingen lyssnar. Men problemet kommer inte bara från dem, problemen i Årby kommer från kommunen, hyresvärden och folk i området. Ska det här bli bättre måste alla hjälpas åt.
Ahmad Alilywi har sällskap av svärsonen Abdulfattah Alabas. Han ska hjälpa Ahmad att flytta till Sala, där han och Ahmads dotter redan bor. Han översätter när Ahmad Alilywi berättar att han betalar 10 000 kronor i månaden för sin trea i Årby. Vatten tillkommer. Förra månaden landade vattenräkningen för fyra personer på 2 000 kronor.
– Det ekonomiska biståndet han får täcker inte vatten, och familjen lever därför under existensminimum, säger Abdulfattah Alabas.
– Vatten är ju en mänsklig rättighet, tillägger Muhammad Tarshan.
I decemberkylan syns inga råttor, men att det finns gott om levnadsutrymme för råttor i området råder det ingen tvivel om. Längs hela gångbanan mellan parkeringen och huset finns inte en enda papperskorg och överallt längs den nötta husfasadens kanter syns sprickor. Muhammad Tarshan är snabb med att bevisa att råttorna är ett problem. Han spelar upp en video från sensommaren där ett gäng råttor springer fram och tillbaka från fasadens underkant.
– Jag är rädd att gå till soprummet och kasta skräp när det är mörkt på grund av dem, säger Haidar Hamma.
Men allvarligast av allt är kanske kylan. Awadh Al-Enezy ombeds mäta temperaturen i familjens badrum, och dagen för besöket stannar termometern på 14 grader.
Jag följer med in i lägenheten som kostar 12 083 kronor i månaden utan vatten. Awadh visar mig de stora sprickorna i väggarna i döttrarnas sovrum och sitt eget, och demonstrerar hur kall luft sipprar in i sovrummet från en springa under elementet.
I badrummet är det 4 grader kallare än gränsen för en potentiellt hälsoskadlig inomhustemperatur: 14 grader.
– Mina döttrar är förkylda hela tiden, det blir 2-3 sjukdagar i veckan. Det är hemskt att de måste duscha där inne.
Har du anmält det till Hembla?
– Ja, men de återkommer inte.
Efter besöket får Awadh beskedet att värmeproblemet ska åtgärdas först den 10 januari, men den 21 december sjunker temperaturen i badrummet till sex grader. Awadh tar då med sig Muhammad till Hemblas kontor där de kommer överens om en provisorisk lösning i form av elelement som omedelbart installeras.