Därför förlorar sörmlänningarna sina körkort

Över 1 100 sörmlänningar blev av med sina körkort förra året. De flesta hade trampat för hårt på gasen, men ett antal blev av med kortet utan att ha gjort nåt fel i trafiken alls.

Polisen kan dra in ett körkort på plats. Föraren kan då få ett medgivande att köra vidare i 48 timmar, men inte alltid.

Polisen kan dra in ett körkort på plats. Föraren kan då få ett medgivande att köra vidare i 48 timmar, men inte alltid.

Foto: Liza Simonsson/Transportstyrelsen

Nyheter2023-01-31 11:50

De flesta som blir av med körkortet har begått en överträdelse i trafiken och blivit stoppad av polis. Oftast har man kört för fort, men det kan också handla om att man kört mot rött eller hållit för kort avstånd.

– Den vanligaste orsaken till att vi tar ett körkort är hastighetsöverträdelse. Där finns det tydliga gränsvärden som inte går att förhandla, säger Björn Thunblad, gruppchef för Sörmlands trafikpoliser.

Att försöka snacka sig ur situationen är annars något som många förare försöker med.

– Det är väldigt vanligt att de säger att det var första gången, att de aldrig kört för fort tidigare, att "vi är väl kompisar". Det kan nästan göra en provocerad. De tror att de kan komma undan med en varning, men det funkar inte så. Då skulle vi begå tjänstefel. Vi behandlar alla lika och jag tycker att man ska stå för vad man har gjort. 

undefined
30-sträckor är vanligaste platsen där förare blir av med körkortet på grund av fortkörning. Det räcker att köra 21 kilometer i timmen för fort, säger Björn Thunblad, gruppchef för Sörmlands trafikpoliser.

De flesta som kör så fort att de förlorar körkortet gör det på 30-gator. Där räcker det med att köra 21 kilometer i timmen för fort, på övriga sträckor är gränsvärdet 31 kilometer i timmen över gällande hastighetsgräns.

Thunblad säger att var de än sätter upp en poliskontroll så drar de in körkort, men det finns några ställen som är värre än andra – Torshällavägen under E20 vid Helgestahill är ett exempel.

– Där är det inte många som håller 50.

Även på väg 214, mellan Hållsta och Äsköping, säger han att det generellt körs väldigt fort och att förare ofta blir av med körkortet.

Andra vanliga orsaker till indraget körkort är rattfylleri eller drograttfylleri eller medicinska skäl.

undefined
Björn Thunblad, gruppchef för Sörmlands trafikpoliser, säger att vissa platser är värre än andra när det gäller fortkörningar som leder till indragna körkort.

Om polisen drar in körkortet på plats kan föraren få ett medgivande att köra vidare i 48 timmar för att kunna ta sig hem. Men inte alltid.

– Vissa reagerar kraftigt. Om de är chockade är de inte lämpliga att köra vidare. Att förlora körkortet kan ha en stor påverkan både privat och på jobbet. Många är ledsna och väldigt ångerfulla, säger Björn Thunblad.

Även om man inte blir av med körkortet direkt när polisen stoppar en, kan man bli det senare. När Transportstyrelsen får kännedom om att man exempelvis kört mot rött eller pratat i mobilen under färd, kan de starta en utredning som leder till att körkortet dras in, trots att man bara fått en bot av polisen.

Transportstyrelsen återkallade färre körkort i Sörmland förra året än året innan. Men en av återkallelsegrunderna ökar. Det handlar om "flera mindre överträdelser", alltså att man "samlat ihop" flera små trafikbrott vilket till slut lett till att körkortet återkallas. Den här kategorin har ökat både i Sörmland och resten av Sverige ända sedan 2018.

undefined
Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.

En tänkbar förklaring är att Transportstyrelsen delar ut allt fler varningar vid mindre allvarliga trafikbrott.

– Om en körkortsinnehavare fortsätter att begå trafikbrott trots att vi varnat är det en tydligt att personen inte vill eller kan rätta sig efter bestämmelserna i trafiken. Då blir det ofta nödvändigt med ett återkallelsebeslut, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.

Men faktum är att man kan bli av med sitt körkort utan att ha gjort sig skyldig till några trafikförseelser över huvud taget. Under punkten "opålitlighet i nykterhetshänseende" återfinns 44 sörmlänningar som exempelvis blivit omhändertagna för berusning eller använt narkotika. Då kan Transportstyrelsen bedöma att man är olämplig att köra bil och därför återkalla körkortet.

Antal återkallade körkort

Totalt återkallade Transportstyrelsen 1104 körkort i Sörmland förra året. 

En väsentlig överträdelse: 574

Medicinska skäl: 208

Rattfylleri/drograttfylleri: 206

Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov: 93

Flera mindre överträdelser: 53

Opålitlighet i nykterhetshänseende: 44

Smitning: 9

Allmän brottslighet: 2

Hinder fanns för utfärdande av körkort: 2

Ett körkort kan återkallas på flera grunder. Därför är totalsumman lägre än om man räknar samman alla återkallelsegrunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!