Datadrivet ledarskap främjar innovation

Genom att varje vecka fråga personalen om hur den upplever sin arbetssituation när det gäller bland annat frihet och utmaningar har ett antal Eskilstunaföretag lyckats öka sin innovationsförmåga.

Nyheter2016-09-27 15:58

– Samtliga bolag sa att de ville vara med första gången jag träffade dem och presenterade det här. De inser att personalen är deras största resurs och att de måste skapa rätt förutsättningar för dem att prestera på bästa sätt och må bra och blomma ut, säger Anders Wikström, medgrundare till företaget Prindit vars affärsutvecklingsprogram har använts av företagen.

Satsningen är ett samarbete mellan Prindit, näringslivsenheten på Eskilstuna kommun, Munktell Science Park och Swedish Incubators and Science parks.

– Totalt har vi haft sex företag som påbörjade det här affärsutvecklingsprogrammet. Fyra har gått färdigt, ett är fortfarande kvar i programmet och ett har hoppat av eftersom det inte riktigt funkade i deras organisation, säger Anders Wikström.

Satsningen påbörjades i våras. Resultatet blev att de deltagande företagen förbättrade sin innovationsförmåga på 9 av 10 punkter på endast tre månader. Ett exempel är att tilliten ökat med 11 procent i en organisation.

– Vi körde en omgång i våras och kommer på grund av stort intresse och bra resultat att köra omgång två under hösten. Det kan även bli aktuellt i fler kommuner, säger Anders Wikström.

Företagen som deltar i programmet använder Prindits applikation för att skapa förutsättningar för innovation.

Applikationen är kopplad till de tio framgångsfaktorerna idéstöd, utmaning, idétid, frihet, risktagande, debatt, konflikt, tillit, livfullhet och lekfullhet.

Varje vecka mäts vilken status företagets medarbetare har på varje faktor.

– En gång i veckan får de en påminnelse från vår tjänst med en direktlänk till vårt verktyg. De klickar på länken i mejlet och kommer direkt till frågorna och så klickar de in sin status.

Mätningen tar cirka en minut att göra för medarbetaren. Svaren analyseras sedan och skickas till ledaren som får en bild av vad som kan göras för att arbetsgruppen ska prestera bättre.

– Då kan man som ledare agera om man ser att till exempel friheten, som är en viktig faktor för att man ska kunna vara innovativ, har gått ner. Hur kan jag som ledare stötta mina medarbetare på bästa sätt för att vi ska få upp frihet? Hur kan vi diskutera vad frihet innebär för oss och hur kan vi tillsammans skapa större frihet i organisationen?

Viaduct, som sysslar med elektronisk affärskommunikation, är ett av de företag som har deltagit i satsningen.

– Deltagandet har gett oss många nya insikter! Dels gav mätningarna oss 'svart på vitt' att mycket redan var väldigt bra, så som öppenhet, tillit och glädje, saker vi tidigare inte ens reflekterat över utan bara tagit för givet. Nu värnar vi mer om det! Den andra viktiga insikten var att vi måste förbättra oss när det gäller tiden vi lägger på innovation och på eftertanke, säger Ann Nyström, vd på Viaduct.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om