EK har missbedömt vad en lokaltidning ska ägna sig åt

Insändarskribent Olof Larsson kritiserar Eskilstuna-Kurirens bevakning. Chefredaktör Eva Burman svarar.

Insändarskribent Olof Larsson kritiserar Eskilstuna-Kurirens bevakning. Chefredaktör Eva Burman svarar.

Foto: Marie Bremberg

Insändare2021-05-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En lokaltidning har en viktig uppgift, dels att granska den lokala politiken dels att förmedla lokala nyheter.
Vad det gäller lokala nyheter så har Eskilstuna-Kuriren totalt spårat ur. Nyheter från Eskilstuna (som är Södermanlands största kommun) är mycket underrepresenterade.

Döp om tidningen till något annat. Kanske Södermanlands Allehanda? I övrigt har jag den uppfattningen att redaktionen har totalt missbedömt vad som en lokal tidning skall ägna sig om. Granska offentlig makthavare, det kan vara bra att ha en blåslampa på dem.
Men vad ni totalt glömt bort. Ta även upp vad våra förtroendevalda har gjort bra, jag tänker då främst på Jimmy Jansson.

Hur länge tror ni att han orkar med detta drev som jag anser att ni håller på med. Kan ni inte i någon artikel skriva något positivt om våra politiska ledare i Eskilstuna. Jag tycker att den politiska ledningen i Eskilstuna gör ett mycket bra jobb.

Som jag nu känner för Eskilstuna-Kuriren så tror jag inte att denna insändare kommer in i tidningen.

Olof Larsson

Svar:

Hej! Att granska våra makthavare är vårt främsta uppdrag. Du påpekar själv att det är viktigt. Men du tycker inte att vi ska granska den person som har absolut och ojämförligt störst makt i Eskilstuna kommun, nämligen Jimmy Jansson? 

Vår journalistik ska bara tjäna en sak. Allmänheten och allmänhetens rätt att vara informerade. Vi ska definitivt inte gå maktens ärenden. Den ska vi hålla på armlängds avstånd. Vi skriver både bra och dåliga saker där Jimmy Jansson varit inblandad. Nyheter helt enkelt. Att vi granskat logistikcentrum betyder inte att vi i samma tidning, kanske samma dag, kan skriva om nya satsningar där. Nyheter som Jimmy Jansson själv gärna skärmdumpar i sociala medier och skryter om. Verkligheten är inte svart eller vit.

Vad gäller din andra fråga så fokuserar vi i huvudsak på Eskilstuna, men vi skriver även om Strängnäs och Flen. Som vi alltid gjort. Men tidigare editionerade vi dessa sidor, du såg dem inte. Nu ser du dem, men inte på bekostnad av färre lokala sidor från Eskilstuna. Tidningen är bara tjockare. Sanningen är att vi gör fler lokala nyhetssidor från Eskilstuna än på många år. Vi har höjt leveranskraven.

Dessutom samarbetar vi mellan titlarna i så kallade fokuspaket. Det är artiklar som handlar om saker som du är intresserad av oavsett var du bor. Detta gör vi för att du ska få bra innehåll, med lokala kommentarer eller nedslag från varje ort. Men också för att vi är så många färre på våra redaktionen. Vi måste samarbeta för att ge dig en tidning värd att läsa. Vi kämpar. 

Med vänlig hälsning

Eva Burman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, 
Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren