Bedrägerihärvan som nu rullats upp av Sörmlandspolisen inleddes i februari i år och pågick fram till april. Enligt den stämningsansökan som lämnats in till Eskilstuna tingsrätt har tre unga personer från Eskilstuna gjort sig skyldiga till bedrägerier i varierande omfattning. En av männen misstänks stå bakom 23 av de 27 bedrägerifallen.
Personerna som blivit utsatta är spridda över hela landet men tillvägagångssättet har varit likartat i samtliga fall.
Via olika Instagramkonton, varav namnet Merchblocket använts mest frekvent, har Eskilstunabon enligt åtalet vilselett företrädesvis unga människor att betala för märkeskläder via swish. I några fall har det handlat om elektronikprylar.
Beloppen har varierat från 1 500 till 4 000 kronor. Varorna skulle levereras inom en till tre dagar utlovades det. Men några paket med kläder dök aldrig upp.
När köparna kontaktat säljaren har denne uppgett att paketet fastnat i tullen eller att något annat hinder dykt upp. För att affären skulle fullföljas har köparna uppmanats att betala tullavgiften. Vid andra tillfällen har det handlat om en extra frakt- eller deklarationsavgift som måste betalas, antingen via pay-pal eller en mobilfaktura.
När köparna ifrågasatt hanteringen, och krävt att få tillbaka de pengar de lagt ut, har säljaren inte längre gått att kontakta.
I den över 500 sidor tjocka förundersökningen framgår att den åtalade Eskilstunabon totalt lurat till sig över 50 000 kronor. Bevismaterialet består bland annat av skärmdumpar från sms-konversationer samt kontoutdrag som visar att betalningarna har utförts.
När antalet polisanmälningar sköt i höjden och utredningen svällde i slutet av april häktades den misstänkte bedragaren under cirka tre veckor.
– Han häktades eftersom det fanns risk för att han skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt påverka utredningen. Det fanns också en möjlig återfallsrisk, säger åklagaren Charlotta Tanner som lett förundersökningen.
Mannen är tidigare ostraffad och riskerar nu ett fängelsestraff.
– Jag kommer att yrka på att påföljden ska påverkas av att bedrägerierna varit överlagda, planerade och systematiska, säger Charlotta Tanner som inte vill spekulera i om fler har drabbats än dem som gjort polisanmälan.
– Det ingår inte i mitt uppdrag men det är såklart rimligt att anta att det finns ett mörkertal.