Högerns maktkalkyl leder till moralisk korruption

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2021-01-26 20:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Kristersson sa många märkligheter om SD i SVT:s nya intervjuprogram ”30 minuter” förra veckan. Men det är lätt att tappa bort sig i allt manövrerande när det i grunden är mycket enkelt.

2018 lade Kristersson mycket kraft på att markera avstånd till Sverigedemokraterna. Nu glider han undan, slätar över och förvanskar skillnaden mellan då och nu.

Varför är det viktigt? Av åtminstone två skäl. För det första för att Kristersson själv förklarat varför dörren till SD ska vara stängd. Den som vill hålla fast vid det kan använda moderatledarens egna ord. 

För det andra för att det visar att Kristersson inte är att lita på i frågan. Om han inte menade det han sa 2018, varför ska vi tro på något av det han säger om SD nu, som att inte ta med partiet i en regering?

Saken gäller Kristerssons tal i Almedalen 2018 då han drog upp Moderaternas värderingsskillnader mot SD. ”Vi har många problem som har koppling till invandring. Men Sverigedemokraterna skyller nästan allt på invandringen” sa han och radade sedan upp bland annat följande: 

SD är ett bidragsparti och dess ekonomiska politik är ”hokus pokus”. De vill låta Sverige bryta mot internationella konventioner för att stoppa invandringen. En SD-politiker säger att muslimer inte är människor. En SD-tjänsteman hyllar moskébränningar och hetsar mot utlänningar. SD:s vice talman säger att judar och samer inte är svenskar. SD hyllar ledare som ifrågasätter den demokratiska grunden för Europa och har en syn på Ryssland som ligger väldigt långt från Moderaternas.

Men så här säger Kristersson i SVT-intervjun: ”Mycket av det här har ägnats åt [använts till, min anm.] att smutskasta Sverigedemokraterna. Det var inte min avsikt då. Min avsikt var att hylla den gemensamma fyrpartiståndpunkten.”

Det sista syftar på allianssamarbetet men det är inte sant. Ordet ”smutskasta” är valfritt. Kristerssons avsikt var dock att visa vilket parti Sverigedemokraterna är och hur långt från Moderaterna de står. Utläggningen inleds med orden ”Moderaterna har värderingsgränser”. Gränser!

Och hans beskrivning av SD då är lika relevant i dag: ”Inte i något annat parti säger så många så ofta så horribla saker." 

SD gör återkommande klart att muslimer ska ses som ett främmande inslag i Sverige. Partiets huvudideolog Mattias Karlsson talar om ”kulturmarxism”, ett begrepp hämtat från antisemitisk konspirationsteori om mångkulturens (och islams) skadliga utbredning och som populariserades av terroristen Anders Behring Breivik. 

SD markerar även i dag närhet till europeiska autokrater som de i Polen och Ungern.

Det som har förändrats är Moderaternas och många andra aktörers till höger förhållningssätt till detta. De tittar oftast bort men börjar nu även försvara SD, samtidigt som de angriper SD:s kritiker – än så länge noga utvalda.

Ett mått av hyckleri har alltid funnits i politiken. Men detta är något mycket mer. En betydande del av högern har övergett sina fram till nyligen tydligt artikulerade värderingar till förmån för krass maktkalkyl. Det är inget mindre än moralisk korruption.