Höjda taxor att vänta då EEM saknar framförhållning

EEM har aldrig avsatts tillräcklig del av vinsten för att sköta underhåll och investeringar på en sådan nivå som ett normalt aktiebolag skulle ha gjort, skriver Eirik Isene

EEM har aldrig avsatts tillräcklig del av vinsten för att sköta underhåll och investeringar på en sådan nivå som ett normalt aktiebolag skulle ha gjort, skriver Eirik Isene

Foto: Christine Olsson / TT

Insändare2021-09-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Refererar till en artikel i EskilstunaKuriren 14 september 2021 där man slår fast: ”Höjda VA-taxor att vänta”.

EEM är ett aktiebolag som är helägt av Eskilstuna kommun vilket innebär att bolaget inom Eskilstuna kommun bland annat har monopol på tjänster som VA, sophantering och fjärrvärme.

Eskilstunas invånare är kunder till EEM. Samma kunder är väljare av de politiker som styr över Eskilstuna Energi och Miljö AB som Eskilstuna kommun ju är ägare till. Varje år beslutar Eskilstunas politiker hur mycket som bolaget ska betala till ägarna = Eskilstuna kommun.

EEM har aldrig avsatts tillräcklig del av vinsten för att sköta underhåll och investeringar på en sådan nivå som ett normalt aktiebolag skulle ha gjort. Därför finns det nu inte medel till den ”nödvändiga förnyelse av ledningsnätet” som kommunrevisionen tagit fram!

Om till exempel Volvo skulle ha betett sig på samma sätt som EEM, skulle Volvo gått ut till sina kunder och sagt att de tyvärr måste räkna med rejält höjda priser på Volvos bilar på grund av att Volvo behöver investera i nya modeller och ny tillverkningsutrustning. Sådant beteende är omöjligt i ett normalt aktiebolag men verkar vara vanligt i kommunala monopolbolag!

Kommunen använder sig av alla fördelarna som aktiebolagsformen medger men tycker inte att de behöver bry sig om tillhörande skyldigheter: att avsätta medel för framtida underhåll och investeringar.

Detta är ett skamligt beteende! Det är helt klart ett sätt att beskatta invånarna/kunderna utan att kalla det för just skatt.