IP-Only-avtalet: "Jag beklagar att det blev så här"

Upphandlingen av Eskilstunas stadsnät där IP-Only stod som slutsegrare är överklagat till Förvaltningsrätten av Telia. Ett ärende det förväntas falla en dom i efter nyår. IP-Onlys övertagande har lett till kostnadsökningar för nästan samtliga kunder. "Jag beklagar att det blev så här", säger EEM:s styrelseordförande Ann-Sofie Wågström (S).

Tanken var inte att det skulle bli sämre för våra kunder, säger Eskilstuna energi och miljös styrelseordförande Ann-Sofie Wågström, S.

Tanken var inte att det skulle bli sämre för våra kunder, säger Eskilstuna energi och miljös styrelseordförande Ann-Sofie Wågström, S.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna2020-12-19 05:11

IP-Only vann upphandlingen som ny kommunikationsleverantör av stadsnätet i Eskilstuna, men som i somras överklagades av konkurrenten Telia. Avtalet sträcker sig över sju år, som tidigare Fibra hade med EEM. Och det har lett till många klagomål från kunder som nu har upptäckt vilken kostnadsökning övergången har gett när de migrerats över till IP-Only.

– Jag beklagar att det blev så här. Tanken var inte att det skulle bli sämre för våra kunder, säger EEM:s styrelseordförande Ann-Sofie Wågström, S.

På vilka grunder fattade bolagsstyrelsen beslutet att välja IP-Only?

– Det var efter de råd vi fick från vår koncernledning. IP-Only skulle vara det mest gynnsamma alternativet. Det bästa ekonomiska budet för oss samt att våra kunder inte skulle drabbas, säger Ann-Sofie Wågström.

Men kunderna har drabbats, och vad säger du till dem?

– Jag har vänt mig till vår koncernledning och bett att få det klarlagt vad som driver kostnaderna. Sedan tycker jag att det är otroligt tråkigt för studenterna på Mälardalens högskola att studentföreningen tvingades säga upp avtalet och står utan tjänsteleverantör, speciellt nu efter beskedet om universitetsstatus. Det här är inte bra för Eskilstuna och inte bra för vårat varumärke, säger hon.

Den 1 december tog företaget över Fibras avtal med EEM. När nu IP-Only börjat migrera kunderna från Fibra är det många som fått en obehaglig överraskning. Från att tidigare haft valmöjligheten till lägre bandhastighet erbjuder IP-Only 100/100 Mbit/s som billigaste alternativ. De som tidigare haft lägre hastighet har fått en stor prishöjning.

– För mig innebär det en ökning från 267 kronor i månaden till 379 kronor. Kommunen borde kunna ställa krav på en leverantör att kunder själva kan välja vilken typ av abonnemang och hastighet man vill ha. Det krävs inte 100/100 för vardagliga behov, sa Dennis Edlund i en tidigare artikel i Eskilstuna-Kuriren.

undefined
Med IP-Only som ny kommunikationsleverantör av stadsnätet i Eskilstuna har många kunder fått stora ökade kostnader.

En prisjämförelse mellan tjänsteleverantörer i grannkommunerna som fortfarande har Fibra, bland annat Strängnäs och Västerås, visar att priserna på den hastighet de flesta kunder väljer, 100/100 Mbit/s, också har ökat sedan IP-Only tog över som kommunikationsleverantör av stadsnätet i Eskilstuna. 

En jämförelse som en uppgiftslämnare till tidningen tagit fram visar att Eskilstunas kunder får en ökad kostnad på 10-23 procent. Den enda tjänsteleverantör som erbjuder samma pris, 419 kronor i månaden, är Telenor.

Var detta något ni i koncernledningen kände till när ni gav rådet till styrelsens att välja IP-Only?

– Nej, det kände vi inte till eftersom priserna från tjänsteleverantörerna inte fanns då. I avtalet med IP-Only står det att priser och utbud ska var marknadsmässiga. Men vi ser att prissättningen ökat på lägre hastigheter medan den minskat på högre, säger Fredrik Stake chef för marknad och försäljning på Eskilstuna energi och miljö.

I en tidigare intervju i tidningen sa Fredrik Stake att man ska kontrollera avvikelsen mot andra stadsnät, det får inte skilja mer än tio procent av kostnaden.

Många kunder fått betydligt högre kostnader än så. Har EEM möjlighet att säga upp kontraktet med IP-Only om inte priserna sänks?

– Det finns klausuler att bryta avtalet om motparten inte är marknadsmässig eller följer regelverket. Vi kan sätta krav på att utbudet ska vara brett och att prissättningen inte avviker för mycket gentemot andra stadsnät. Vi ska göra en prisjämförelse med sex andra stadsnät under 2021. Jag förstår att kunderna inte vill ha en prishöjning, vi vill att det ska vara bra för Eskilstunaborna, säger Fredrik Stake.

I förra vecka släcktes internet ned för MDH:s studenter. Nyligen har EEM tillsammans med IP-Only och Bredband 2 inlett ett avtal så att de på nytt har internet till en lägre kostnad.

– Det är jätteviktigt för oss att studenterna har tillgång till internet för en billig peng, säger han.

Upphandlingen är överklagad av Telia, vad händer om konkurrenten får rätt och vinner i Förvaltningsrätten?

– Om Telia får rätt, vilket vi inte tror, kommer vi att behöva göra en ny upphandling. Då måste vi skaffa en tillfällig lösning så att alla har tillgång till stadsnätet, det kommer alltid att finnas, avslutar Fredrik Stake.

Höjda priser

Så ser kostnadsökningen ut med 100/100 Mbit/s sedan IP-Only tog över:

Bahnhof från 299 till 359 kronor i månaden.

Boxer (12 månader) från 319 till 379 kronor i månaden.

Bredband 2 från 289 till 318 kronor i månaden.

Telia från 429 till 479 kronor i månaden.

Viasat från 374 till 459 kronor i månaden.

Universal Telecom från 289 till 319 kronor månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!