Är det roligare att gå till jobbet nu sedan restriktionerna släpptes för en månad sedan?
– Jag tycker alltid om att gå till jobbet, men nu är det även roligare att gå hem eftersom jag vet att det kommer att finnas pengar för att betala personal och leverantörer.
På vilket sätt märker du av den större friheten i samhället?
– Redan innan restriktionerna släpptes märkte vi en ökning i restaurangen men också på vår cateringverksamhet. Nu rullar förfrågningarna in inför julen, och vi ser en ökning rent generellt.
Hur går luncherna?
– Under hösten har vi mer än fördubblat dem.
Nattklubben Zatine ligger i samma byggnad som Elsas skafferi på Eskilstunavägen. Zatine gjorde comeback på marknadslördagen nyligen.
– Vi hade fullt hus från start. Under kvällen passerade närmare 350 personer.
– I helgen ska vi ha en halloweenfest och den 6 november kommer Club 40 hit för första gången, fortsätter Alexandra Wedel Hedqvist som även ser fram emot juldagen, en klassisk hemvändartillställning.
Hon räknar med att hålla Zatine öppet en gång i månaden.
Märker du någon skillnad på gästernas beteende?
– Ja, fler tycker det är skönt att kunna andas ut. Det finns en stor tacksamhet.
Vilka hygienskydd har ni kvar?
– Vi uppmanar fortfarande våra gäster att hålla avstånd och tvätta händerna. Handsprit finns utplacerat i lokalerna.
Nancy Marjasin arbetar på Brasserie Oskar Erikson på Storgatan:
– Generellt sett märker vi en uppgång. Till exempel är det större sällskap som vill boka in sig hos oss. Vi har fler gäster på vardagskvällar. En onsdag under pandemin kunde det sitta folk vid bara två eller tre bord, nu kan det vara nästan fullt här.
Madelene Fernqvist är restaurangchef på Bishops arms. Hon tillträdde tjänsten i stort sett samtidigt som coronapandemin bröt ut.
Efter 18 motiga månader med tämligen glesa lokaler kan hon nu planera för bättre tider.
– Jag har haft en första konsert här, vi har stora fester inplanerade flera månader framåt. Diskot i källaren är öppet igen, man märker att den yngre generationen har saknat att få dansa.
Samtidigt konstaterar Madelene Fernqvist att Bishops arms med sin pub vänder sig till en bred publik.
– Glädjande är att vi nu kunnat börja arrangera konferenser igen, här finns drygt 30 hotellrum, säger hon.
Formosa på Storgatan tordes duka upp sin populära buffé igen den 5 oktober.
– Den har varit väldigt efterfrågad under pandemin och vi har märkt av en ökning främst på luncherna. Vissa dagar har vi väldigt många gäster, berättar Jessica Zheng som driver Kinarestaurangen.
Nästan samma dag som restriktionerna släpptes öppnade Huckleberry i Präntaren. Så till skillnad från bland annat Madelene Fernqvist har Johann Khalaff haft lyckan med sig. "Det har gått bra", tycker han.
I Mariefred vädrar bland andra Fredrik Åström, på Gripsholms värdshus, morgonluft.
– Ända sedan slutet av augusti har vi haft ett par konferenser i veckan. Det fortsätter så fram till december. Sen hoppas jag att vi ska ha väldigt mycket konferenser våren 2022, det bör finnas ett uppdämt behov.
– För närvarande har vi ett bra flöde hela veckan. Mariefredsborna hittar ut igen i stor utsträckning, och den 15 november börjar julborden att serveras.