Roligare tider på krogarna: "Mer än fördubblat"

Fler gäster på luncherna, större sällskap och många fester i sikte. Det pekar uppåt för restaurang- och krogbranschen igen, sedan restriktionerna försvunnit. "I fjol hade jag många sömnlösa nätter där jag funderade på varför man överhuvudtaget höll på", säger Alexandra Wedel Hedqvist som driver Elsas kantin och nattklubben Zatine.

Nancy Marjasin och Emma Ekelund Molander på Brasserie Oskar Erikson, Madelene Fernqvist på Bishops arms, Alexandra Wedel Hedqvist från Elsas kantin samt Fredrik Åström på Gripsholms värdshus har fått mer att göra på jobbet efter den 29 september.

Nancy Marjasin och Emma Ekelund Molander på Brasserie Oskar Erikson, Madelene Fernqvist på Bishops arms, Alexandra Wedel Hedqvist från Elsas kantin samt Fredrik Åström på Gripsholms värdshus har fått mer att göra på jobbet efter den 29 september.

Foto: Lars Kilström, Arkiv

Strängnäs2021-11-01 04:49

Är det roligare att gå till jobbet nu sedan restriktionerna släpptes för en månad sedan?

– Jag tycker alltid om att gå till jobbet, men nu är det även roligare att gå hem eftersom jag vet att det kommer att finnas pengar för att betala personal och leverantörer.

På vilket sätt märker du av den större friheten i samhället?

– Redan innan restriktionerna släpptes märkte vi en ökning i restaurangen men också på vår cateringverksamhet. Nu rullar förfrågningarna in inför julen, och vi ser en ökning rent generellt.

Hur går luncherna?

– Under hösten har vi mer än fördubblat dem.

Nattklubben Zatine ligger i samma byggnad som Elsas skafferi på Eskilstunavägen. Zatine gjorde comeback på marknadslördagen nyligen.

– Vi hade fullt hus från start. Under kvällen passerade närmare 350 personer.

undefined
Alexandra Wedel Hedqvist: "Nu är det skönt även att gå hem från jobbet."

– I helgen ska vi ha en halloweenfest och den 6 november kommer Club 40 hit för första gången, fortsätter Alexandra Wedel Hedqvist som även ser fram emot juldagen, en klassisk hemvändartillställning. 

Hon räknar med att hålla Zatine öppet en gång i månaden.

Märker du någon skillnad på gästernas beteende?

– Ja, fler tycker det är skönt att kunna andas ut. Det finns en stor tacksamhet.

Vilka hygienskydd har ni kvar? 

– Vi uppmanar fortfarande våra gäster att hålla avstånd och tvätta händerna. Handsprit finns utplacerat i lokalerna.

undefined
Madelene Fernqvist: "Vi har ökat personalstyrkan markant, från kanske två till åtta personer en kväll."

Nancy Marjasin arbetar på Brasserie Oskar Erikson på Storgatan:

– Generellt sett märker vi en uppgång. Till exempel är det större sällskap som vill boka in sig hos oss. Vi har fler gäster på vardagskvällar. En onsdag under pandemin kunde det sitta folk vid bara två eller tre bord, nu kan det vara nästan fullt här.

Madelene Fernqvist är restaurangchef på Bishops arms. Hon tillträdde tjänsten i stort sett samtidigt som coronapandemin bröt ut.

Efter 18 motiga månader med tämligen glesa lokaler kan hon nu planera för bättre tider.

– Jag har haft en första konsert här, vi har stora fester inplanerade flera månader framåt. Diskot i källaren är öppet igen, man märker att den yngre generationen har saknat att få dansa.

Samtidigt konstaterar Madelene Fernqvist att Bishops arms med sin pub vänder sig till en bred publik.

– Glädjande är att vi nu kunnat börja arrangera konferenser igen, här finns drygt 30 hotellrum, säger hon.

Formosa på Storgatan tordes duka upp sin populära buffé igen den 5 oktober.

undefined
Johann Khalaff öppnade Huckleberry i Präntaren samma vecka som restriktionerna togs bort.

– Den har varit väldigt efterfrågad under pandemin och vi har märkt av en ökning främst på luncherna. Vissa dagar har vi väldigt många gäster, berättar Jessica Zheng som driver Kinarestaurangen.

Nästan samma dag som restriktionerna släpptes öppnade Huckleberry i Präntaren. Så till skillnad från bland annat Madelene Fernqvist har Johann Khalaff haft lyckan med sig. "Det har gått bra", tycker han.

I Mariefred vädrar bland andra Fredrik Åström, på Gripsholms värdshus, morgonluft.

– Ända sedan slutet av augusti har vi haft ett par konferenser i veckan. Det fortsätter så fram till december. Sen hoppas jag att vi ska ha väldigt mycket konferenser våren 2022, det bör finnas ett uppdämt behov.

– För närvarande har vi ett bra flöde hela veckan. Mariefredsborna hittar ut igen i stor utsträckning, och den 15 november börjar julborden att serveras.

I början av oktober vågade Formosa på Storgatan åter duka fram sin lunchbuffé.
I början av oktober vågade Formosa på Storgatan åter duka fram sin lunchbuffé.
Det gäller efter 29/9

Folkhälsomyndighetens föreskrifter, råd och rekommendationer riktade mot verksamheter togs bort den 29:e september. 

Uppmaningen att vaccinera sig och att stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19 finns dock kvar.

Fortsatt gäller också åtgärderna mot smittspridning inom vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!