Johan Hägglund är redo att erövra världen

Handbollsliraren Johan Hägglund från Eskilstuna bytte elitserien mot Handelshögskolan. Tillsammans med studiekompisen Nima Marefat startade han 2011 tillväxtbolaget Digiexam som nu expanderar över Atlanten.

Nyheter2016-09-23 10:45

Affarsliv.biz träffade den numera New York-baserade Johan Hägglund när han besökte Sverige i mitten av september. Den 31-årige vd:n tar emot på kontoret i uppkavlade skjortärmar.

Digiexams fräscha lokaler ligger på sjunde våningen på Norra Stationsgatan i Stockholm. Personalen håller just på att avsluta frukosten som de ätit på jobbet.

– Personalen är allt i ett företag. Vi har frukost varje dag. Vi har gemensam lunch tre dagar i veckan. Det är Nimas mamma som står och lagar maten. Det är hemlagad mat och med mycket kärlek.

Nima Marefat är vice vd och den som tillsammans med Johan Hägglund grundade Digiexam 2011. För två år sedan lanserade företaget sitt system för elektroniska tentor och prov.

– I dag arbetar vi med ca 1 500 skolor i över 50 länder. I Sverige har vi till exempel 20 procent av alla gymnasier som kunder och totalt har det skrivits över 350 000 prov i Digiexam. På två år har vi gått från 3 till cirka 25 anställda i Stockholm, New York och London.

Johan Hägglund har under sitt Sverigebesök bokat in 13 möten på två dagar. Han har bland annat träffat den kände finansmannen Sven Hagströmer som är en av de som investerat i Digiexam. En annan av företagets svenska investerare är Spotifys produktchef Gustav Söderström. Digiexam har även ett syndikat av brittiska, amerikanska och asiatiska investerare bakom sig.

– Många av dem har själva byggt upp fantastiska företag. Man försöker bara lyssna och ta in så mycket man kan. Jag tror att de som jag jobbar med också brinner för vår vision att förenkla och förbättra vardagen för lärare och elever.

Johan Hägglund växte upp på Alfeltsgatan i Eskilstuna med mamman Eva-Lena Hägglund. Den äldre brodern René Wästerlund är idag finanschef på Sparbanken Rekarne och pappan Mats-Ola Jansson, tidigare landslagsspelare i handboll, tränade sonen i både handboll och fotboll.

– Man var en idrottsnörd. Fotboll och handboll var ens liv. Det var det man gjorde i princip hela tiden, säger Johan Hägglund.

Som 16-åring flyttade han till Göteborg för att gå på rikshandbollsgymnasiet.

– Jag var rätt lovande när jag var yngre men kom inte så långt som jag borde ha gjort. Jag valde att flytta till Göteborg. Det kanske var en miljö som var osäker och som gjorde att jag inte fick den utveckling som jag skulle ha haft hemma, men det gjorde ändå att jag utvecklades mycket som person. Jag hittade nya sidor av mig själv vilket gjorde att skolan blev väldigt viktig för mig som en motpol till idrotten. Det kombinerat med att min mormor Ingalill Hägglund, tidigare försäljningschef på Skandia, tidigt fick mig intresserad av aktier, gjorde att jag ville komma in på Handels vilket gör att jag sitter här i dag.

Efter gymnasiet spelade Johan Hägglund ett år för Alingsås som då vann allsvenskan och gick upp i elitserien. Efter att ha spelat ett halvår i elitserien flyttade han hem till Eskilstuna. Han läste upp sina gymnasiebetyg på komvux och började på Handels där han träffade Nima Marefat och fick idén till Digiexam.

– Vi gjorde det mesta digitalt på högskolan, inlämningar och grupparbeten med mera, men när vi kom till provet fick vi använda papper och penna i fyra timmar. Det var frustrerande för mig då jag fick kramp i handen efter halva provet och min handstil är usel och närmast oläslig.

– När vi sedan pratade med lärarna som fick rätta buntar med handskrivna och oläsliga prov så förstod vi att det som var frustrerande för oss studenter upplevdes som ett arbetsmiljöproblem för dem.

Systemet som Digiexam har tagit fram gör det möjligt för lärare att utforma tentor och prov i datorn. Studenterna skriver provet på sina bärbara datorer och rättningen förenklas och vissa frågor rättas automatiskt.

Johan Hägglund hoppas att Digiexam i år ska omsätta cirka 10 miljoner kronor.

– Nu gör vi ganska stora investeringar i nya marknader i USA och England. Det är en helt annan kostnadsbild där borta vilket så klart kommer att göra att vi kommer att göra förluster. Vi etablerar en ny standard. Det är därför vi investerar i de marknaderna och det är därför vi har investerarna bakom oss. I grunden har vi en affärsmodell där skolor betalar licens per år vilket kanske är en av de bästa modellerna du kan ha som företag.

Även om Johan Hägglund i dag bor i New York känner han sig fortfarande hemma i Eskilstuna.

– Hela min familj bor kvar i Eskilstuna och så fort jag är i Sverige så är jag hemma i stan. Det känns som att man är hemma när man kommer ner på stan och sätter sig på Kalas och tar en öl med sina kompisar.

– Jag tycker att jag ser en positiv utveckling i stan. Det händer alltid mycket. Det är olika festivaler, olika spelningar. Det är mycket som byggs, det är väldigt vackert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om