Jonny: "Myndigheterna har snott mitt liv"

Jonny Wallin Àr frustrerad och arg. "Jag trodde inte man kunde bli sÄ illa behandlad av myndigheter och vÄrd.

Jonny Wallin har under de senaste tvÄ Ären kÀmpat för att fÄ intyg för sin arbetsskada sÄ att livrÀntan ska kunna betalas ut. "Att jag har orkat Àr tack vare Maili. Utan henne hade jag varit uteliggare nu."

Jonny Wallin har under de senaste tvÄ Ären kÀmpat för att fÄ intyg för sin arbetsskada sÄ att livrÀntan ska kunna betalas ut. "Att jag har orkat Àr tack vare Maili. Utan henne hade jag varit uteliggare nu."

Foto: Eva Marklund

Eskilstuna kommun2019-10-12 06:30

För fyra Är sedan skadades Jonny Wallin i en arbetsplatsolycka, blev sjukskriven men fick senare livrÀnta. Nu anser FörsÀkringskassan att han Àr för frisk för livrÀntan som han varit berÀttigad till de senaste tvÄ Ären. De vill i stÀllet att han ska söka jobb.

Arbetsförmedlingen sÀger att han Àr för sjuk för att jobba pÄ lager som försÀkringskassan föreslagit. Ansvariga pÄ vÄrdcentralen City i Eskilstuna vÀgrar skriva sjukintyg om vad Jonny Wallin klarar av. Dessutom har Jonny hamnat utanför bÄde a-kassan och rÀttighet till sjukpenning. Allt Àr som en mardröm och ett Moment 22 som han inte vet hur han ska komma ur.

– Hade jag inte haft min fru Maili hade jag hamnat pĂ„ gatan för lĂ€nge sedan. Jag trodde inte det var möjligt att man kunde bli sĂ„ illa behandlad av myndigheter och vĂ„rd. Nu mĂ„ste vi sĂ€lja husvagnen och veteranbilen för att klara oss fram till jul sĂ€ger Jonny Wallin.

Det senaste brevet frĂ„n FörsĂ€kringskassan var droppen som fick honom och Maili att tro att myndigheten skrivit fel – livrĂ€ntan hade plötsligt sĂ€nkts frĂ„n 19 000 kronor i mĂ„naden till 6 000 kronor.

I augusti 2015 jobbade Jonny Wallin pÄ en byggfirma med fogarbeten. Han stod högst upp pÄ en stege nÀr den gav vika och han föll frÄn tre meter handlöst ned i cementgolvet. Den synliga skadan var att handleden hade kommit snett men vartefter veckorna gick kom smÀrtor Àven pÄ andra stÀllen i kroppen. Röntgen visade till att börja med att tvÄ muskelfÀsten hade gÄtt av och han opererades pÄ Specialistcentrum pÄ Drottninggatan i Eskilstuna. Rehabiliteringen hemma blev smÀrtsam och det krÀvdes starka mediciner för att han skulle stÄ ut.

SmÀrtan gick inte över med tiden utan spred sig Àven till ryggen och höger arm. Trots intensiv vÀrk kÀmpade Jonny pÄ med sjukgymnastik, men efter cirka nio mÄnader fick han remiss för att röntga muskelfÀstet som hade opererats pÄ vÀnsterarmen.

– Det visade sig att muskelfĂ€stet hade gĂ„tt sönder igen. LĂ€karen sa att armen var paj och att det inte gick att fixa en gĂ„ng till. Jag fick rĂ€kna med att leva med det.

Nu har vi kommit till vÄren 2016. Jonny kunde lyfta armen lika högt dÄ som nu, det vill sÀga ungefÀr 45 grader. Sedan tar det stopp. Han klarar sig hjÀlpligt hemma genom att lyfta saker pÄ nÀra hÄll och allt mÄste gÄ lÄngsamt. Tar han i för mycket fÄr han lida för det i flera dagar.

Senare blev det ocksÄ titthÄlsoperation i högerarmen, dÀr visade det sig att bicepsmuskeln hade kommit i klÀm och den klipptes upp. Dessutom konstaterades en whiplashskada i nacken som inte gÄr att operera.

FrĂ„n augusti 2015 till hösten 2017 var Jonny Wallin sjukskriven men nĂ€r sjukskrivningsperioden drog ut pĂ„ tiden rekommenderade FörsĂ€kringskassans handlĂ€ggare att han skulle ansöka om livrĂ€nta i stĂ€llet. 

–  Hon sa att jag skulle tjĂ€na pĂ„ det i lĂ€ngden eftersom jag skulle fĂ„ ut mer pengar varje mĂ„nad och jag litade pĂ„ handlĂ€ggaren.

Första gÄngen var det inga problem att fÄ livrÀntan godkÀnd för ett Är, till och med augusti 2018. Det var Äret dÀrpÄ som krÄnglet med intygen började.

– I tre veckor satt jag och ringde för att fĂ„ ta pĂ„ en lĂ€kare som kunde undersöka mig och skriva intyg. Till slut var det en sjuksköterska pĂ„ ortopeden som hittade det gamla intyget. Hon hjĂ€lpte mig till en lĂ€kare som skrev ett nytt intyg  och dessutom gav mig en remiss till smĂ€rtkliniken i Nyköping.

PÄ smÀrtkliniken fick Jonny mÄnga olika behandlingar men det som hjÀlpte mest var smÀrtstillande intravenöst och akupunktur. FrÄn kliniken fick han med sig anteckningar om behandlingarna och vad de ansÄg om hans tillstÄnd.

– De skrev: "Vi har gjort det som krĂ€vs för att Jonny ska fĂ„ en drĂ€glig vardag och inte för att han ska ut i arbete."

VÄren 2019 var det dags att söka intyg igen men den hÀr gÄngen ville inte nÄgon lÀkare pÄ vÄrdcentralen City skriva intyg och smÀrtkliniken har inte befogenhet att göra det. I början av augusti fick Jonny brevet frÄn FörsÀkringskassan som bestÀmt att han ska ha en livrÀnta som grundar sig pÄ ett lagerjobb.

–  Vad ska man göra nĂ€r ingen lyssnar, varken sjukvĂ„rden, försĂ€kringskassan eller arbetsförmedlingen? Jag vill verkligen varna andra som rĂ„kat ut för en arbetsplatsolycka att ta livrĂ€nta i stĂ€llet för sjukpenning. Nu har jag varken rĂ€tt till a-kassa, sjukpenning eller nĂ„got annat Ă€n den livrĂ€ntan som FörsĂ€kringskassan tycker jag Ă€r berĂ€ttigad till för resten av mitt liv. Jag Ă€r princip bostadslös. Det kĂ€nns som om de har snott hela mitt liv.

Ska man verkligen som patient sjÀlv behöva jaga lÀkare och myndigheter för att fÄ rÀtt hjÀlp och ersÀttning? undrar Jonny Wallin.
Ska man verkligen som patient sjÀlv behöva jaga lÀkare och myndigheter för att fÄ rÀtt hjÀlp och ersÀttning? undrar Jonny Wallin.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!