En hona från Ärla-reviret och en hane från Sjunda verkar ha fattat tycke för varandra. De har vandrat tillsammans, i minst de fyra kilometer som spårades härom veckan. De har lämnat avtryck i snön av vad som såg ut att ha varit en vilostund rygg mot rygg efter en gemensam måltid. Strax innan viloplatsen hade de nämligen tagit ett rådjur.
Under spårningen samlade Staffan Claesson på Länsstyrelsen in prover i små plaströr som sedan har skickats på analys. Tack vare svaren har man kunnat fastställa vargarnas identiteter: G233-19 och G108-21.
– Vi har fått träff på två urinprov och en spillning, förklarar Claesson.
Tiken antas vara född 2019, hanen 2020. Exakt vad det innebär att de går tillsammans, utanför sina hemmarevir går inte att säga säkert. Men resultatet av spårningen gör Länsstyrelsen extra intresserade av platsen och det kan bli aktuellt med åtelkameror i området.
– Vi håller det under bevakning och hoppas att det kommer mer snö så vi kan spåra en gång till i vinter, säger Claesson.
Att kunna bekräfta eventuell revirmarkering en andra gång skulle vara av stort intresse, precis som om man skulle hitta löpblod i området.
Enligt Claessons erfarenhet är det inte helt ovanligt att ungtikar flyttar ut till en plats strax utanför sitt ursprungliga revir, medan hanarna "sticker iväg på lite längre äventyr".
– Tiken har väl varit här i utkanten av sitt vanliga revir, som ligger i närheten, och hanen har väl gått och strykt där runtikring. Och så har de hittat varandra.
De har sannolikt fattat tycke för varandra och Länsstyrelsen utgår från att duon kommer att fortsätta gå ihop. Urinproverna som har gett träff i DNA-registret antas vara revirmarkeringar.
– Eftersom det är sannolikt att de har revirmarkerat så tyder det på att de har bestämt sig för att stanna, annars gör de inte så. Det är bara när de vill ruta in ett landområde som de revirmarkerar.
Även i Hälleforsnäs verkar vargar göra sig hemmastadda.
– Där är det två individer från Ärla-reviret som håller på och revirmarkerar.
Trots att platsen för spårningen den 12 januari ligger nära Ärlarevirets gränser är det enligt Claesson inte sannolikt att de aktuella fynden är en utökning av det.
– Jag tror inte att något av reviren skulle acceptera en utböling hos sig. Snarare att det skulle kunna bli ett nytt revir här. Men det är för tidigt att säga, säger han.
Ett annat möjligt scenario är att honan och hanen slutar trivas på platsen och rör sig vidare.
– Men inget tyder på det just nu, eftersom de springer runt och kissar och revirmarkerar båda två som vi bedömer det.
Nästa år hoppas man få svar på några av de frågor som nu väcks:
– Revirmarkering är en sak, men om de skulle få avkommor och det skulle bli ett revir vet vi först nästa år, säger han och fortsätter:
– Vi ska inte spekulera. Det vi vet är det som hände fram till spårningen den 12 januari: vi har två individer från olika revir som med största sannolikhet har revirmarkerat. Det är första tecknet på att de håller på och markerar in en mark.
Men om de lyckas med är inte heller säkert.
– De kanske stöter på patrull på vägen. Vad är det som säger att inte Ärla-reviret trycker ner det där? Eller att Hälleforsnäsarna känner att "nej fan, det här är vår mark" och så blir de bortmotade. Vi får se!