KD och M bäddade för Vänsterpartiets ultimatum

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ställde på tisdagen ett ultimatum till regeringen.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ställde på tisdagen ett ultimatum till regeringen.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Ledare2021-06-15 17:15
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Något verkligt besked på Vänsterpartiets presskonferens under tisdagen fick vi inte. Däremot var det gott om överdrifter och oklarheter.

Det gäller de förslag om friare hyressättning som presenterades nyligen. Partiledaren Nooshi Dadgostar (V) vill inte veta av dessa förslag. Enligt vänsterledaren blir det chockhöjda hyror, stor trångboddhet och ökad segregation om regeländringarna genomförs. 

Vänsterpartiet gav därför statsminister Stefan Löfven (S) ett ultimatum. Senast torsdag klockan 10 ska regeringen ha valt mellan två alternativ. Det första är att regeringen skrotar utredningen. Det andra alternativet är att regeringen sätter sig ner och förhandlar med Hyresgästföreningen om hur bostadsmarknaden ska "förbättras".

Om regeringen inte går med på ett av dessa alternativ går V vidare med nästa "fas". Vad exakt det innebär är oklart men misstroendeförklaring verkar vara ett alternativ. I så fall behöver partiet söka stöd av andra i riksdagen. KD och M är två som Dadgostar nämnt. Hon vill prata mindre om att V även kommer att behöva rösterna från SD för att fälla Löfvenregeringen.

Dadgostar har dessutom fel i sak. Utredningens förslag är tämligen modesta. Hyresvärdar föreslås kunna sätta hyran friare på nybyggda bostäder, först från och med 1 juli 2022. Inte på lägenheter där människor bor i dag. 

Inte heller är det frågan om att hyresvärdar ska kunna chockhöja hyror. Uppräkning av hyran är begränsad till att inte vara högre än inflationen. För att höja hyran mer än så krävs särskilda omständigheter, som värdehöjande ombyggnad. I de delarna jobbar regeringen redan med förtydliganden.

Rent lagtekniskt finns det än så länge endast en utredning som nyss lämnats över för remissrunda där bland annat Hyresgästföreningen ska få tycka till.

Att fälla en regering på denna grund är skott högt över mål. Om statsministern håller huvudet kallt och ignorerar V:s ultimatum, kommer Dadgostar då gå vidare och försöka byta ut regeringen? Vilka regeringsalternativ tycker V i så fall är bättre och ens möjliga?

KD och M är också medskyldiga. När V är dimmiga är de två ännu dimmigare. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och moderatledaren Ulf Kristersson pratar återkommande att de är beredda att fälla regeringen i vilken fråga som helst. Samtidigt vill de inte gynna Vänsterpartiets agenda. Det går inte ihop.