"Kommer aldrig att vara tyst i min kritik mot staten"

Kommunen ska göra sitt efter förmåga. Men staten har ett ansvar för migrationspolitiken, för rättssystemet och för att villkoren är lika för alla landets kommuner.  Skriver Jimmy Jansson (S).

Kommunen ska göra sitt efter förmåga. Men staten har ett ansvar för migrationspolitiken, för rättssystemet och för att villkoren är lika för alla landets kommuner. Skriver Jimmy Jansson (S).

Foto: Lars Skärlund

Insändare2020-09-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Det grova våldets upptrappning kräver satsningar" publicerad 25/9.

Självklart angår en skjutning kommunen den sker i. Den ställer allt annat åt sidan när den sker, vem har sagt annat? Det är inte för inte som stora insatser regelbundet görs i skolor, på fritidsgårdar och i familjer. Stora insatser i stadsdelar och inte minst i samverkan med polisen. Enorma resurser av skattebetalarnas pengar går till att minska segregation, få folk i arbete och möta ungdomar i skolan och på fritiden. Det görs av kommunen och när en allvarlig incident sker agerar alla dessa parter med enorm kraft. Men de lokala resurserna räcker inte om vi ska kunna möta de enorma behov som under årtionden byggts upp.  

Det kan inte ha undgått någon att välfärden saknar resurser. Arbetslösheten är hög och kostsam. Kommunernas sociala budgetar blöder av omhändertaganden av unga. Rättsväsendet, som är statens, är hårt belastat. Migrationspolitiken i brist på styrning, resurser och helhet spär på arbetslöshet, segregation och klyftor. Vi har varken bett om det eller fått resurser till det. Som exempel har riksdagen däremot minskat Eskilstunas resurser för tidigare flyktingmottagande med 40 miljoner. Pengar som skulle gått till jämliksfrämjande politik som skola och sociala insatser.

Kommunen ska göra sitt efter förmåga. Men staten har ett ansvar för migrationspolitiken, för rättssystemet och för att villkoren är lika för alla landets kommuner. Att inte påtala brister i det vore tjänstefel av en kommunstyrelseordförande. Jag kommer aldrig vara tyst i min kritik mot vad staten ålägger oss eller orsakat. Oavsett färg på regering.