Kommunen bör ge äldre bidrag till en ny tv

Debatt 25 november 2021 22:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill lyfta ett problem som vi läste om på insändarsidan den 17/11-21. Rubriken löd ”Äldre blir utan tv när ny teknik införs”.

Vi har alltid känt starkt för just de äldres situation, och även skrivit insändare just om bland annat den dåliga maten som serveras till våra äldre. Nu när man byter system till det nya MPEG-4 så uppstår ett problem för många gamla med föråldrade tv-apparater. De slutar att fungera eftersom de inte kan ta emot de nya signalerna.

Våra gamla har ju fått en hel del sämre förhållanden inom många områden. Bit för bit naggar man deras välfärd i kanten. Vi vet ju att de gamla ofta sitter i ensamhet, får sällan besök från stressade anhöriga som inte har tid med sitt eget livspussel. 

Man kommer inte heller ut i den utsträckning man skulle vilja, hemtjänsten har inte tid, och då blir ju tv:n den enda möjligheten att få tiden att gå, att få veta vad som händer i landet och att få adekvat information som gäller alla medborgare. Ska man nu släcka även den ljuspunkten i deras liv? Nej!

Det finns många gamla människor som inte har råd med en ny tv-apparat, så kallade ”fattigpensionärer”, och vi kan ju alla förstå hur detta kan påverka deras mentala hälsa. Det kan bli en katastrof för många gamla människors ekonomi, som redan har det ganska svårt i sina liv. Det här är en kommunal angelägenhet som berör oss alla, därför kräver vi att det ska tas upp av de styrande i kommunen och granskas så att man kan göra något för dessa människor.

Vi kristdemokrater har alltid stått på de äldres sida. Vi står upp för vår politik i praktiken. Vi har olika möjligheter att uppmana de styrande om det här problemet för att begära att man agerar för att hjälpa. Vi föreslår att man hjälper de äldre som behöver, genom ett bidrag till en ny tv-apparat och installation. Man ska kunna ansöka hos kommunen genom att man fyller i sina personuppgifter och sin inkomst. 

Kommunen vet vilka som är de mest behövande och svaga, och kan därigenom kontrollera så att det inte förekommer något fusk. Detta kommer ju att inte vara ett ständigt återkommande problem/utgift för kommunen, eftersom om några år finns det inga ”tjock-tv” kvar och alla har en modernare variant. Alltså är det en relativt liten kostnad/åtgärd för kommunen, men en stor hjälp för våra äldsta och ekonomiskt utsatta kommuninvånare. 

Vi kristdemokrater står verkligen för de gamlas sak och agerar därefter.

 

Paula Ehrlin
Kristdemokraterna i Eskilstuna

Bo Hellmark
Gruppledare KD Eskilstuna


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Guldstjärna till Jimmy Jansson

Debatt

Debatt: Det är invandring som håller i gång Sverige

Insändare

Insändare: Miljonärerna får lägga på en spurt