Lägg inte ner Glada Laxen!

Det är viktigt att Glada Laxen får finnas kvar till glädje för så många. Skriver Georg Lagerstedt Örsbäcken (2:e vice Ordf Socialnämnden (C))Birgitta Andersson (Glada Laxen)med flera.

Det är viktigt att Glada Laxen får finnas kvar till glädje för så många. Skriver Georg Lagerstedt Örsbäcken (2:e vice Ordf Socialnämnden (C))Birgitta Andersson (Glada Laxen)med flera.

Foto: Anna Hübsch

Insändare2020-05-25 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdag den 26:e maj hotar styrande politiker i Socialnämnden med att besluta om nedläggning av Glada Laxen/dagcentralen, som är belägen på Kristinagården i centrala Strängnäs.

Glada Laxen är en betydelsefull samlingspunkt för våra äldre med daglig lunch och också för ett flertal föreningars olika aktiviteter. En nedläggning innebär således minskad aktivitet för föreningar och för äldre på boendet. Den årliga julmarknaden, konserter och nobelmiddagar för de boende upphör också.

Att därför hota med nedläggning är anmärkningsvärt när behovet av att bryta ensamheten bland äldre istället är högst angeläget. Ofrivillig ensamhet innebär, som vi vet, en ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, stroke och demens.

För alla äldre som inte kan laga sin egen lunch och heller inte vill äta i sin ensamhet är Glada Laxen ett uppskattat matställe. Lokalens storlek medger att fler äldre skulle kunna beredas plats för lunch och social samvaro, vilket kommunen istället borde jobba för. Finns stort behov av mötesplatser för äldre i vår kommun.

Ekonomiska skäl anges för nedläggningen. Här menas att 1,4 miljoner skulle sparas, vilket är felaktigt. Intäkter på mellan 400-500.000:- har då inte beaktats. Inte heller att nuvarande personal behövs för fortsatta arbetsuppgifter.

Det är viktigt att Glada Laxen får finnas kvar till glädje för så många. Fatta ett klokt beslut 26/5 så våra äldre kan få leva vidare utan nya inslag av oro. Det har vi råd med.