Man köpte körkort av mormors granne

22-åringen hade inget körkort men ville ha ett. När han hälsade på sin mormor i ett annat land fick han köpa ett av grannen.

När 22-åringen stoppades av polisen borde han ha visat upp ett körkort som såg ungefär såhär. Det gjorde han inte och har nu fått sin dom. (bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

När 22-åringen stoppades av polisen borde han ha visat upp ett körkort som såg ungefär såhär. Det gjorde han inte och har nu fått sin dom. (bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

Foto: Arkivbild

Nyheter2019-10-24 16:28

Det var i december förra året som 22-åringen stoppades av polisen på Folkestaleden i Eskilstuna.

När polisen ville se hans körkort visade han upp en kopia av det körkort han hade handlat utomlands. Originalet hade han tappat bort berättade han och något svenskt körkort hade han inte då.

Under den polisutredning som följde berättade 22-åringen om sina bilresor till och från jobbet och om sjukresor han måste göra för en anhörigs räkning. Och han hade bara ett körkort från utlandet. Det hade han skaffat när han hälsade på sin mormor berättade han. Mormors granne i det andra landet jobbade på en trafikskola och lovade att hjälpa honom att fixa ett körkort mot betalning. Grannen fick 650 euro och han ska ha fått sitt efterlängtade körkort. Han behövde varken göra uppkörning eller teoriprov och fick veta att körkortet var giltigt. Fast han misstänkte att körkortet inte var äkta eftersom han hade köpt det utan att göra några prover. Först senare tog han svenskt körkort berättade han.

Tingsrätten skriver i domen att det körkort som 22-åringen visade upp för polisen på Folkestaleden inte var utfärdat på honom utan på en helt annan person. Han saknade behörighet att köra bil i Sverige och var likgiltig för detta. Detta är nu femte gången på fyra år han döms för grov olovlig körning, konstaterar rätten.

Hans beteende kan närmast betraktas som lagtrots och någon annan påföljd än fängelse kan det inte bli, skriver tingsrätten.

Straff: fängelse i 21 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!