Mer vegetarisk mat för klimatet

MP menar att det är självklart att maten som serveras i kommunens verksamheter ska vara god och hälsosam, men även att den ska vara hållbar, skriver Ingela Bengtsson, gruppledare (mp).

MP menar att det är självklart att maten som serveras i kommunens verksamheter ska vara god och hälsosam, men även att den ska vara hållbar, skriver Ingela Bengtsson, gruppledare (mp).

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-10-24 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik. SD upprörs över att andelen vegetariska livsmedel ska öka inom den kommunala måltidsservicen.

Vi är många som försöker tänka till när vi väljer mat, vi vill äta gott utan att det går ut över miljö, djur, eller andra människor. Om vi däremot äter inom de kommunala verksamheterna, så är det någon annan som valt vad som serveras. Visst vill vi även då kunna känna oss trygga med att det som serveras inte bara är gott och hälsosamt, utan dessutom hållbart?

Detta har varit vägledande när Strängnäs kommun tagit fram sitt måltidspolitiska program. Det innebär bland annat att maten inte bara ska vara näringsrik utan även i högre grad lokalproducerad, ekologisk och klimatsmart, med krav på djurhållning och sociala villkor i produktionen. En konsekvens av detta är att kött i högre grad behöver ersättas med mer vegetabilier. Detta ser SD som ”oerhört bekymmersamt” och kräver att det alltid ska finnas åtminstone en kötträtt att välja på (EK/ST 14/10). Vad mer ska man då alltid kunna välja? Vissa barn skulle helst äta pizza varje dag, andra föredrar pannkaka och ytterligare andra tycker bäst om pasta. Ska inte också de få sin valfrihet tillgodosedd?

Alla som kämpat med kinkiga barn vet att det kan ta ett tag att vänja sig med nya smaker, men att de så senare kan bli nya favoriter. Varför skulle inte barnen kunna hitta nya favoriter om de får chansen att prova?
MP menar att det är självklart att maten som serveras i kommunens verksamheter ska vara god och hälsosam, men även att den ska vara hållbar. För klimatets skull är mer vego en självklar del av det.