Misstro inte läkare från andra länder

Jag skulle vilja säga till er som är kritiska till läkare från andra länder. Den svenska sjukvården har fått en välbehövlig vitaminspruta. Avvisa inte dessa läkare, skriver "Tacksam för nytt blod".

Jag skulle vilja säga till er som är kritiska till läkare från andra länder. Den svenska sjukvården har fått en välbehövlig vitaminspruta. Avvisa inte dessa läkare, skriver "Tacksam för nytt blod".

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2021-08-03 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett stort antal läkare från andra länder som tjänstgör i den svenska vården uppger att de möts med misstro och utsätts för oförskämdheter från en allt större grupp patienter. Dessa läkarna får kränkande frågor om sin kompetens och patienter kräver även att få en annan läkare. 

Jag tillhör gruppen som drabbats av ett flertal sjukdomar sedan 1960-talet. Mött en auktoritär sjukvård som om man tillhörde fel socialgrupp fick lära sig att respektera personalen mer än kompetensen och kunde få ett recept på lugnande medel i handen i stället för vård. Jag har mött ett skrå av arroganta, ointresserade, spydiga läkare som när de pensionerades gav oss befrielse. Men jag har tidigt också mött några skickliga, trygga och sympatiska läkare. 

Under de senare åren har jag också mött läkare som kommit från Iran, Syrien, Sydamerika, Polen och andra utomeuropeiska länder. En plågsam fredagskväll träffade jag en ung kvinnlig läkare på akuten i Eskilstuna. Ambitiös, mjuk, envis och hjälpsam, jag gissar att hon kom från ett land i Afrika. Jag har blivit behandlad av en skicklig tandläkare från Jordanien som även lade ner mycket möda på att finna ekonomiskt bidrag för mig och hans enkelhet och sociala kompetens var imponerande. 

Jag skulle vilja säga till er som är kritiska till läkare från andra länder. Den svenska sjukvården har fått en välbehövlig vitaminspruta. Avvisa inte dessa läkare, tacka och gör som jag, ta emot deras kunskap och vänliga bemötande.