NÀr Kristersson börjat mata SD vill de bara ha mer

Jimmie Åkesson (SD) kan vara nöjd. Ulf Kristersson (M) har mĂ„lat in sitt parti i ett hörn och kan inte annat Ă€n att gĂ„ SD till mötes om sĂ„ gott som allt.

Jimmie Åkesson (SD) kan vara nöjd. Ulf Kristersson (M) har mĂ„lat in sitt parti i ett hörn och kan inte annat Ă€n att gĂ„ SD till mötes om sĂ„ gott som allt.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Ledare2021-11-28 20:09
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Sverigedemokraterna pressar Ulf Kristersson (M). Just nĂ€r de fĂ„tt igenom gemensamma Ă€ndringar av regeringens budget, tillsammans med M och KD, ökar de ansprĂ„ken. 

Partiledare Jimmie Åkesson sĂ€ger att det inte Ă€r sjĂ€lvklart att SD skulle slĂ€ppa fram Kristersson som statsminister i dagslĂ€get. Partisekreterare Richard Jomshof gör klart att SD kommer att krĂ€va ministerposter om regeringsförhandlingar med M och KD blir aktuella.

Mycket vill ha mer. Och varför inte? Sedan Ulf Kristersson bestÀmde sig för att bygga in SD i sitt tilltÀnkta regeringsprojekt, har han visat att han Àr beredd att ge SD snart sagt allt för att sÀkra partiets stöd.

Moderaterna har, liksom Kristdemokraterna och Nyamko Sabunis (L) partiledning, slutat kritisera SD:s hatretorik. De har Àven flyttat sin politik nÀrmare SD i partiets viktigaste frÄgor samt SD-fierat sitt sprÄkbruk.

Kommer dĂ„ Kristersson slĂ€ppa in SD i regeringen, om riksdagsmandaten rĂ€cker för en sĂ„dan ministĂ€r? Han sĂ€ger i dag nej. Men hans argument Ă€r tillrĂ€ttalagda. Det Ă€r i vanlig ordning nĂ„got om EU-politiken och om klimatet – knappast meningsskillnader som inte kan kamoufleras.

Men ytterst Àr problemet att Ulf Kristersson inte Àr trovÀrdig. Hans tidigare ord om vÀrderingsgrÀnser och allt annat som rör relationer med SD har visat sig vara bluff. Den som lÀgger sina röster pÄ M och KD bör dÀrför se dem som möjliga röster för SD som regeringsparti.

Det stora bekymret Ă€r dock högerblockets politiska förflyttning i riktning mot SD:s problemformuleringar. 

I samband med Sverigedemokraternas partistĂ€mma i helgen uppmĂ€rksammades Ă„ter frĂ„gan om â€Ă„tervandring”. Redan i dag ger Migrationsverket stöd till dem som har fĂ„tt svenskt uppehĂ„llstillstĂ„nd men av nĂ„got skĂ€l vill Ă„tervĂ€nda till sina ursprungslĂ€nder. SD vill ta det ett par steg lĂ€ngre. I en intervju i Dagens Nyheter i mars talade Jimmie Åkesson om att höja Ă„tervandringsbidraget rejĂ€lt i kombination med att arbetslösa invandrare fĂ„r sĂ€mre tillgĂ„ng till bidragssystemet, alltsĂ„ utöver det som gĂ€ller för alla i Sverige bosatta som saknar jobb.

”Jag har inget problem med om det uppstĂ„r ett tryck pĂ„ mĂ€nniskor som inte har etablerat sig hĂ€r, som inte Ă€r en del av Sverige, som lever segregerat i en förort. Det Ă€r fullt rimligt att man i sĂ„ fall Ă„tervĂ€nder”, sa SD-ledaren.

I veckan föreslog han, utan att precisera nĂ€rmare, att ”man söker upp mĂ€nniskor som inte funnit sin plats i Sverige” och trodde att M och KD skulle kunna vara med pĂ„ denna Ă„tervandringspolitik (SR 24/11).

Fullt möjligt. Moderaterna har redan förslaget att nyanlĂ€nda ska "kvalificera sig till vĂ€lfĂ€rden”, vilket bland annat innebĂ€r att personer med funktionsnedsĂ€ttningar inte ska ha rĂ€tt till assistansersĂ€ttning och omvĂ„rdnadsbidrag.

Detta Ă€r konturerna till den politik som Åkesson pratade om i mars. Man gör mĂ€nniskor med redan smĂ„ ekonomiska marginaler Ă€nnu fattigare och erbjuder dem samtidigt pengar för att lĂ€mna Sverige – och ramar in allt med en retorik om icke önskvĂ€rda invandrare, belastningar.

Den praktiska rÀckvidden av en sÄdan politik blir möjligen begrÀnsad, men den skulle öka misstÀnksamheten mellan mÀnniskor och splittra landet.

Det Àr ocksÄ avslöjande att de hÀr förslagen lanseras nÀr allt fler av dem som invandrar fÄr jobb allt snabbare, samtidigt som andelen invÄnare som lever pÄ bidrag var det lÀgsta pÄ 30 Är före pandemin (2019). Det visar att denna politik inte syftar till att lösa nÄgra problem. Allt handlar i stÀllet om att mobilisera vÀljarstöd genom att stimulera lÄga mÀnskliga instinkter.