Kammarkollegiet slår ner på dubbelt fulspel

Stridigheterna fortsätter inom Svenska islamiska samfundet, SIS. Två sidor gör anspråk på att vara dess legitima styrelse och har uteslutit varandra om vartannat. Nu har Kammarkollegiet satt ner foten – och ogiltigförklarat båda sidors beslut.

Kammarkollegiet avfärdar flera extra årsmöten och slår fast att Abd Al-Haqq Kielan fortsatt är ordförande i Svenska islamiska samfundet, SIS.

Kammarkollegiet avfärdar flera extra årsmöten och slår fast att Abd Al-Haqq Kielan fortsatt är ordförande i Svenska islamiska samfundet, SIS.

Foto: Mikael Andersson

Nyheter2022-01-21 06:51

Representanter för båda styrelser anmälde förra året om nya kontaktpersoner för samfundet, och åberopade protokoll från sina respektive extrainsatta årsmöten till stöd för sina anmälningar.

Kammarkollegiet, den myndighet som ansvarar för att registrera trossamfund och dess kontaktpersoner, avslog i november båda ansökningar. Detta då inget av de extra årsmötena 2021 var stadgeenligt utlysta.

Det senaste gilltiga årsmötet hölls enligt myndigheten 2020, och det är därmed Abd Al-Haqq, tidigare imam i Eskilstunas stora moské och samfundets grundare och ordförande, som förblir dess registrerade kontaktperson.

Abd Al-Haqq Kielan har lett SIS sedan grundandet 2001. Samfundet, med säte i Eskilstuna, fördelar statsbidrag till dess medlemmar, ett 20-tal muslimska församlingar runtom i landet.

Våren 2021 blossade en infekterad strid upp inom styrelsen, sedan dess dåvarande vice ordförande, stora moskéns intendent Abdelkrim Deneche, anklagat Kielan för att ha använt samfundets pengar privat. Denne hävdade i sin tur att han var utsatt för ett kuppförsök, och att Deneche var ute efter att ta kontroll över samfundets pengar.

Under sommaren kallades till flera extra årsmöten – som Kammarkollegiet nu ogiltigförklarat – där nya styrelser utsågs och den andra sidan uteslöts ur samfundet. Det finns sedan dess två styrelser som båda gör anspråk på att företräda SIS.

Samfundet beviljades förra året 3,1 miljoner kronor i statsstöd. Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, beslutade dock att stoppa utbetalningar på 700 000 kronor då samfundet, vars bankkonton tillsvidare är frysta av banken, inte anses vara stabilt.

SIS är berättigade till statsbidrag genom sitt medlemsskap i den större paraplyorganisationen Islamiska samarbetsrådet, ISR. Organisationen har, i samråd med SST, beslutat att inga ytterligare bidrag ska betalas ut så länge den låsta situationen kvarstår.

Haider Ibrahim, styrelseledamot i ISR, konstaterar att osämjan inom SIS till syvende och sist drabbar medlemsförsamlingarna.

– De är i akut behov av de här pengarna. De täcker inte alla kostnader, men spelar en stor roll i deras verksamheter. Bollen ligger hos SIS. De är välkomna tillbaka så fort de kan lösa det här och komma samman som en part, säger han.

Abd Al-Haqq Kielan välkomnar Kammarkollegiets beslut som han menar en gång för alla återfört legitimiteten till det han kallar den ursprungliga styrelsen.

– Det är det här vi har jobbat för hela tiden, säger han.

Du meddelade förra våren att du skulle gå i pension. Kommer du att lämna nu?

– Nej, det kommer jag inte att göra förrän jag kan lämna samfundet i pålitliga och goda händer – om inte medlemmarna annat önskar på årsmötet i vår.

Anas Deneche, företrädare för den andra styrelsen, uppger i sin tur att man lämnat in en ny anmälan av kontaktperson till Kammarkollegiet och hänvisar till ett årsmöte som ska ha hållits i oktober.

– Kielan har inga kopplingar alls till trossamfundet, i och med att han avsattes vid ett ordinarie årsmöte den 23 oktober. Vi hoppas att man tar hänsyn till det.

Enligt SIS stadgar ska ett ordinarie årsmötet sammanträda mellan mars och maj. Den tillfälliga pandemilagen medger vissa undantag, men Kammarkollegiet uppger med hänvisning till konflikten att avsteg från formalia vore "olämpligt".

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att Kammarkollegiet administrerar och betalar ut statsbidrag till trossamfund.

SIS

Svenska islamiska samfundet, SIS, bildades 2001 av Abd Al-Haqq Kielan och har sitt säte i Eskilstuna.

Samfundet samlar drygt 20 muslimska församlingar och över 30 000 troende

Eskilstuna stora moské har varit en av medlemsförsamlingarna.

SIS fick 2020 drygt 3,2 miljoner kronor i bidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund. Förra året uppgick bidraget till 3,1 miljoner kronor, varav knappt 2,5 miljoner har betalats ut.

Samfundet har till uppgift att fördela pengarna bland medlemsförsamlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!