Politiker – vänta er ingen staty

JO reagerar på bristande förståelse och respekt för den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar i den mailkonversation som granskats, skriver signaturen "Land ska med lag byggas".

JO reagerar på bristande förståelse och respekt för den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar i den mailkonversation som granskats, skriver signaturen "Land ska med lag byggas".

Foto: Jessica Gow

Insändare2021-06-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att andra med fingrarna i syltburken blånekar i det längsta känner vi ju till men när representanter för en region eller kommuner gör det har det gått för långt.

Nu kräver politiker som öppet visar förakt för folket en ursäkt. Högmodiga politiker med överdriven självuppskattning och självhävdelse väntar sig fjäsk och uppskattning. I stället för ursäkt som de kräver, borde de lära sig veta hut och följa svensk lag. Från folkets tjänare finns ingen ödmjukhet men högmod går före fall och det kan sluta illa när folket kräver räfst- och rättarting. För de folkvalda väntar ingen staty, möjligen en dammig amatörmålning från partikollegorna i en korridor. 
Förtroendevalda är sällan experter på det de styr över. I stället är de hänvisade till rådgivare som skall vara kunniga i lagtexter men är de inte uppdaterade kan det gå snett. 
Nu har Sörmlandsmodellen blivit känd och hånas land och rike runt och JO har granskat kommuners och regionens agerande i länet och kommer med kritik.

JO reagerar också mot att vissa uttalanden i mailen visar på en bristande förståelse och respekt för den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar. När det rör sig om en region och kommuner är det högst anmärkningsvärt.

Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen. Den innebär att allmänheten, ofta enskilda individer och företrädare för media, har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet. 

Offentlighetsprincipen kommer till uttryck på olika sätt i Sveriges grundlagar, exempelvis genom rätten till yttrandefrihet, meddelarfriheten för tjänstemän och genom allmänna handlingars offentlighet.