"Kjolbilden" från AFC Eskilstunas läger i Turkiet har fått starka reaktioner men också konsekvenser för laget. Kommunen har fryst bidraget till föreningen och enligt uppgifter till tidningen kan tunga sponsorer hoppa av.
Nu kan vi avslöja att allsvenska Eskilstuna United, som jobbar hårt för jämställdhet och alla människors lika värde, har haft en "klassisk" inkilning under sitt februariläger i Spanien. Något som både spelartruppen och ledarna varit väl medvetna om.
Tidningen har tagit del av en tiopunktslista med rubriken Dags för inkilning. På listan finns uppdrag som de nya spelarna, inklusive lärlingarna där de två yngsta är 17 år, har gjort.
En av punkterna på listan är att "ha sport-bh eller underbyxor utanpå "vanliga" kläder till en måltid". På en bild som tidningen tagit del av står fyra tjejer tillsammans varav två har trosor över sina andra kläder. Spelarna fick gå klädda så i hotellets matsal där andra gäster satt och åt.
En annan punkt är "Bjud upp Fredde (tränaren Fredrik Bernhardsson) på en dans". Spelarna skulle även ta så många saker som möjligt från folk i laget utan att någon märkte det och bada i havet där temperaturen då var 14 grader. Ett obligatoriskt liveframträdande genomfördes också.
– Det där är aktiviteter som ska var en positiv grej och en form av teambuilding för att föra alla närmare varandra. Här var ju syftet att visa att alla är okej och får vara med som de är. Men såklart kan man fundera på om vi har rört oss i ett gränsland för vad som är okej och inte, säger Lina Bertilsson, ordförande i Eskilstuna United.
Vad tycker du om att 17-åriga tjejer ska bjuda upp sin drygt 30 år äldre manlige tränare, som de dessutom står i beroendeställning till, på dans?
– För det första var det inget krav, det var frivilliga uppdrag. Men naturligtvis finns det saker på listan som man kan ifrågasätta vad som är okej och inte okej. Det är ett gränsland. Vi har pratat om det och vi behöver titta på hur vi är mot varandra så att alla känner sig trygga.
Du säger att det är frivilligt. Under många år har det pratats om inkilningskulturen inom idrotten, grupptryck och vi har Metoo. Om man inte skulle tycka att det är okej ... hur lätt är det då att stå emot grupptrycket?
– Nej men ... jag ska inte säga att vi är felfria på något sätt för det är vi inte. Vi har sett det här och pratat om det i gruppen och vi behöver fortsätta jobba med de här frågorna för att veta var gränsen går.
Vad säger du om att spelarna gått runt i underkläder, visserligen över sina andra kläder, i en restaurang där det satt andra gäster?
– Det är samma svar där, jag har inget annat att säga.
Vem är det som ligger bakom inkilningen?
– Det är spelarna själva men det spelar ingen roll egentligen. Det här är ju saker som skett i klubben så ingen skugga över någon så. Jag tror att alla behöver tänka till. Vad är okej och vad är inte okej?
Hur mycket tror du att det här skadar er trovärdighet?
– Det är svårt för mig att avgöra, det är jättesvårt för mig att svara på det.
I klubben har ni JAG 2030 (jämställdhetsuppropet) och ni har hållbarhetsansvarig ... kan man då förvänta sig mer av er än andra klubbar med tanke på att ni är så medvetna om hur ni jobbar?
– Ja, det skulle man kanske tro men vi är också en förening med våra brister. Vi hävdar inte att vi är bäst på allt hela tiden, absolut inte. Vi lär oss ju också samtidigt som vi försöker göra det bättre. Vi utgår inte från att vara fullkomliga på något sätt. Vi gör det här för att försöka påverka allt till det bättre och vi är själva en del av det, säger Lina Bertilsson.
Vi har även fått uppgifter om att företrädare från klubbledningen skulle ha varit på en träning i slutet av förra veckan och sagt till spelarna vad de ska svara om de får frågor om inkilningen. Stämmer det?
– Det kan jag inte uttala mig om. Jag har inte varit där och sagt något sådant i alla fall.
Nyligen var det ju AFC som åkte på en smäll och kommunen frös bidragen. Vad tror du händer för er?
– Det vill jag inte kommentera alls.
Bertilsson säger att klubben pratat med spelarna om inkilningen som inte är något nytt fenomen i United.
– Vi har lärt oss av det här. Den här typen av aktiviteter ska ju vara roliga för alla. Vi kommer fortsätta att prata intern i hela elitverksamheten, även akademin, om hur vi är mot varandra och hur vi skapar en sund och positiv kultur där alla känner sig trygga.
– Jag har haft kontakt med en kille som tycker det här är viktigt, vi har tillsammans kommit fram till ett initiativ att vi ska ha en öppen dialog med andra elitföreningar här i Eskilstuna. Jag tror att vi alla kan göra fel, att det finns saker vi tillsammans kan bidra till att skapa en förändring. Vi är ju förebilder och måste agera som sådana. Idrotten ska ju vara en trygg plats för våra ungdomar och elitspelare.