Regeringen går alkoholkapitalets ärenden

Sverige 1 december 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu går regeringen alkoholkapitalets ärenden ivrigt påhejade av LRF. Det gäller den så kallade gårdsförsäljningen av alkohol.

Ja, jag vet att det ingick i januariöverenskommelsen framtvingat av Centerpartiet och Liberalerna men två utredningar har redan sagt att det inte går att förena den sortens försäljning med vårt undantag gällande detaljhandelsmonopolet, som de flesta säger sig vilja värna.

Om vi i Sverige ska få behålla vårt undantag för detaljhandelsmonopol kring alkohol måste vi vårda det och inte släppa fram andra aktörer.

IOGT-NTO:s nyligen publicerade rapport visar tydligt att den så kallade gårdsförsäljningen av alkohol i den form förespråkarna för fram varken är småskalig, harmlös eller gynnar landsbygden. 

En av de främsta förespråkarna är Alcohol Company, Sveriges största alkoholföretag. De har stora resurser (alkoholkapital) för lobbying och stort intresse av att stötta producenter, som späder och smaksätter råsprit, för att få avsättning för Alcohol Companys egna produkter. Låter det småskaligt?

De flesta så kallade gårdsförsäljningarna ligger i eller i närheten av våra fyra största städer. Gynnas landsbygden då?

I det rådande läget finns det annat än ytterligare en alkoholutredning att lägga pengar på men även i det här fallet verkar alkoholen försämra omdömet.

Micael Söderström, konsulent, Länsnykterhetsförbundet i Södermanland

Ämnen du kan följa