Trycket ökar stadigt på Sörmlands allmänna badplatser. Kommunen varnade förra veckan för trängsel på våra stränder, och en särskild grupp med badvärdar ska överse folkmassorna kring badplatserna i Eskilstuna.
En konsekvens av den plötsliga värmen är den anarki som uppstått på badsträndernas parkeringar när alla markerade platser tar slut och gästerna väljer att improvisera. Utanför Visholmen i Strängnäs räddades under helgen tre ungdomar upp i en båt efter att ha kommit för långt ut i vattnet och behövt hjälp. Joakim Karlsson är brandinspektör i Strängnäs kommun, och han berättar att han samma dag som olyckan kallade polis till strandbadets parkeringsplats för att tackla bilkaoset.
– Folk hade parkerat hela vägen fram vid bommen som leder ned till vattnet. Det är parkeringsförbud där, och personbilarna gjorde att vi inte kunde komma fram med våra tunga fordon. Jag började med att ringa polisen, och bad dem komma och hjälpa till – det stod typ 25 bilar på platser som blockerade vår väg, säger Joakim Karlsson.
– Efteråt började jag fotografera de felparkerade bilarna, och då blev det fart på bilägarna. Flera av dem kom fram till mig och frågade om jag ville att de skulle parkera om bilarna. "Ja, självklart", svarade jag. "Det är parkeringsförbud här. Jag har ringt polisen. Vill ni inte ha böter får ni flytta på bilarna". Sen åkte jag till stationen... Och en kvart senare fick vi ett drunkningslarm från Visholmen! Hade jag inte varit där och fått bort bilarna så hade vi aldrig kommit igenom med våra tunga räddningsfordon. Att slippa springa till fots de sista 250 meterna från bommen till stranden kan göra all skillnad i sådana fall, säger Joakim Karlsson.
I det här fallet anlände räddningstjänsten efter att ungdomarna redan räddats av personer i en fritidsbåt, men både Joakim Karlsson och räddningstjänstens brandingenjör Fredrik Eriksson understryker vikten av att inte parkera oansvarigt vid allmänna badplatser.
Är det här ett problem som ni tvingats jobba med tidigare?
– Ja, det har absolut varit ett återkommande problem. Vi försöker att informera folk om att det är viktigt att tänka på att räddningsfordon har möjlighet att ta sig ned hela vägen till vattnet. Det gör vår räddningsinsats mycket kvickare och effektivare, säger Fredrik Eriksson.