SD missar skolans ansvar för hållbara matvanor

Insändare 27 oktober 2021 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Vegetariskt får inte ersätta kötträtter i skolan" publicerad den 13 oktober.

Sverigedemokraterna Björn Karlson och Linda Hefvelin uttrycker oro för att Strängnäs grundskoleelever inte ”får i sig rätt mängd mat om dagarna”. Det man reagerar mot är att det inte finns kött på tallriken varje dag.

Det verkar vara oro för sina egna beslut. Det nya måltidspolitiska programmet var nämligen SD med och beslutade om i kommunfullmäktige så sent som i september i år. Det var klokt, för ett enigt kommunfullmäktige tyckte att det var ett riktigt bra program. Väl förankrat i alla tänkbara instanser.

Vi delar inte SD:s interna beslutsångest. Tvärtom, vi känner stort förtroende och tillit till kommunens måltidsservice och alla kunniga medarbetare som varje dag ser till att erbjuda goda men också miljöanpassade måltider med allt större andel lokalt producerade livsmedel.

Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas och orka arbeta i skolan. Men bra matvanor är också att bidra till mer miljömässiga och hållbara måltider.
Skola och kommun har ansvar för att grundlägga hållbara matvanor – för både hälsan och miljön. Omläggning av kosten till något mer vegetarisk mat är då den enskilt viktigaste åtgärden för att minska matens klimatpåverkan. Det har (i alla fall ända till nu) även SD varit på det klara med.

Att redan ett par veckor efter beslut i Kf argumentera för att riva upp ett demokratiskt och på goda grunder fattat beslut är helt enkelt varken förtroendeingivande eller seriöst.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Mer vegetarisk mat för klimatet

Äppelfest i Stallarholmen hade något för alla smaker – sortbestämning, klimatsamtal och äppelutställning

Kommunköken efterlyser: Frukt till våra yngre och äldre

Vildsvin och dovhjort förstör skördarna: "Ingen vill bedriva lantbruk utan lönsamhet"

Nu har burgaren huvudrollen – och Johan Sörberg bjuder på det ultimata brödet

Visa fler