Sjukhusanställd: "Investera vinsten i personal"

"Fantastiskt att Region Sörmland går med närmare en miljard plus. Vad sägs om att investera de pengarna i personal och arbetsmiljö?"

Ett tack vore på sin plats efter att sjukhuspersonalen kämpat och anpassat sig enormt under pandemiåren, samtidigt som många erfarna medarbetare lämnat regionen, tycker sköterskan "Karin". Hon vill se att regionens stora överskott går till rejäla löneförhöjningar och tillsättande av tjänster som varit vakanta länge.

Ett tack vore på sin plats efter att sjukhuspersonalen kämpat och anpassat sig enormt under pandemiåren, samtidigt som många erfarna medarbetare lämnat regionen, tycker sköterskan "Karin". Hon vill se att regionens stora överskott går till rejäla löneförhöjningar och tillsättande av tjänster som varit vakanta länge.

Foto: Simon Rehnström/TT

Sörmland2022-03-01 04:45

Region Sörmland redovisar ett överskott för pandemiåret 2021 med 944 miljoner kronor. I en tid där delar av personalen är tämligen slutkörd har siffrorna upprört.

Karin, som jobbar på sjukhus i länet och egentligen heter något annat, är en av många regionanställda som reagerat när de fått höra om den stora vinst arbetsgivaren gick med förra året.

– En del av oss pratar mycket om det här. Regionen investerar stora summor i att bygga nytt på sjukhusen men är inte så noga med att se till så att det finns personal som kan jobba i de nya fina byggnaderna.

Scenariot Karin beskriver; kompetens och erfarenhet som försvinner ut ur länet, är inget nytt. Men problemen är ännu värre nu efter två års pandemi.

– Vår erfarna personal flyr Sörmland på grund av en tuff arbetsmiljö och dåliga löner, och de nyutexaminerade får handleda sig själva. Även många av de nya ger sig av när de ser att lönerna för all annan personal än läkarna är sämre här är på de flesta andra håll i Mälardalen. Men alla kan inte flytta eller pendla långt till jobbet. Med familj och barn här står man ut. Men arbetssituationen blir ohållbar.

undefined
"Anställda flyr till andra regioner på grund av en ohållbar arbetssituation och de som jobbar kvar får en än tuffare arbetsmiljö där man inte bara ska göra sitt jobb utan täcka för den personal som saknas."

Hon berättar om tjänster som inte tillsatts på flera år. De anställda ska därmed inte bara göra sitt eget jobb utan också täcka upp för den tjänst som inte finns. Springa lite fortare, göra mer. Utan kompensation.

 – Får man ens göra så?

Karin berättar i jämförelse att nyutexade sjuksköterskor i Göteborg begär introduktion och en minilön på 30 000 kronor.

– Det är såna löner vi har som jobbat 10-15 år i Sörmland. När vi löneförhandlar har inte våra närmaste chefer en aning om hur mycket pengar som finns att fördela. De sitter själva i en rävsax, utan mandat att kunna göra något, och det fackliga arbetet ter sig tandlöst.

– Nu finns en fantastisk möjlighet för regionen att kompensera oss och visa att de tycker personalen i vården är viktig på riktigt. Stockholm ger en bonus till alla anställda, vi vill ha en rejäl löneökning. Som ett kvitto på att vi är uppskattade.

Att överskottet blivit så stort förklarar regionen med av att intäkterna blivit betydligt större än budgeterat. Det handlar framför allt om coronarelaterade statsbidrag, men även om att skatteintäkterna blev större än väntat – och om bra utveckling på börsen, vilket gjort att värdepapper blivit mer värda. Överskottet vilar också på en stadig grund av god ekonomi, enligt regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!