Smakrik naturupplevelse kan vinna pris: "Rätt i tiden"

Tre mat- och vildmarksälskande upplevelseentreprenörer har slagit sig samman, och nu kan deras koncept vinna ett fint pris. Det har gått bra under pandeminsommaren och nu kommer en julinspirerad version.

Mikael Andersson, Monika Örnvall och Johan Herlitz har med sitt gemensamma mat- och naturkoncept "Food journey through the wilderness" chansen att vinna ett pris inom kategorin måltidsturism.

Mikael Andersson, Monika Örnvall och Johan Herlitz har med sitt gemensamma mat- och naturkoncept "Food journey through the wilderness" chansen att vinna ett pris inom kategorin måltidsturism.

Foto: Martin Olson

Sörmland2020-11-02 07:07

En fridfull paddeltur i vikingars spår, en guidad vandring genom vacker och historisk natur på Sörmlandsleden, en brunch, ett meditativt skogsbad och en avslutning runt lägerelden där ytterligare en måltid på lokalproducerade råvaror tillagas över öppen eld. 

En paketerad smakrik naturupplevelse för alla sinnen, i Sörmlands vackra vildmark. Detta är "Food journey through the wilderness" och bakom konceptet står Johan Herlitz, Kanotkungen i Åkers styckebruk, Mikael Andersson, Naturkraft i Eskilstuna och Monika Örnvall, Emma Grön, mellan Strängnäs och Malmköping.

När organisationen Visit Sweden bad Stolt mat i Sörmland och Stua, Sörmlands turismutveckling, att nominera en upplevelse till priset 360° Experience 2020 föll valet på just deras koncept.

Syftet med 360° Experience är att uppmuntra svenska måltidsturismaktörer att lyfta sitt hållbarhetsarbete och inspirera till produktutveckling. Torbjörn Kock på Stolt mat i Sörmland:

– Upplevelsen som Naturkraft, Kanotkungen och Emma Grön har är ett spännande samarbete helt rätt i tiden. Gästerna vill kunna kombinera behagliga friluftsaktiviteter med en måltidsupplevelse, baserad på naturliga och lokala råvaror.

undefined
Mikael Andersson förklarar att han och kollegorna följer alla coronarestriktioner och kan erbjuda privatpersoner och företag stressfria natur- och matupplevelser i vacker vildmark. Här i Marvikarna.

Tio finalister, däribland Sörmlandstrion, återstår nu i tävlingen och har fått besök av juryn.

– Jätteroligt, säger Johan Herlitz. Vi har fått bra gensvar ända från starten; en luciavandring förra året. Regnet öste ner men deltagarna var glada och nöjda, och det är det roligaste av allt – att se när människor plötsligt kommer underfund med att vi har en fantastisk natur att njuta av.

– Till en början riktade vi oss delvis mot utländska turister och konferenser, sen kom ett virus i vägen.

Men konceptet har slagit väl ut under sommaren, då många människor i pandemins spår letat sig ut i naturen för coronasäkrade aktiviteter. Nu förbereder trion en mer julinspirerad matupplevelse i Marvikarnas och Krampans naturreservat i Mariefred och Gnesta, där de ofta håller till, berättar Mikael Andersson.

– Vi har kortare och längre versioner av konceptet. I måndag arrangerade jag en after work i Kronskogen i Eskilstuna, med skogsbad, kreativa övningar och god mat. Att komma ut i naturen helt prestige- och kravlöst och gå ner i varv är affärsidén.

Tävlingen är Visit Swedens kategori i internationella 360° Eat Guide.

Karta: Marvikarnas Naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!