Stora fönster och en gård uppe på taket är vad som kännetecknar den nya skolbyggnaden Forskaren som är en del av Björktorpsskolan i Eskilstuna. Ena gaveln pryds av konstnären Beatrice Hanssons snirkliga verk "Sökvägen".
– Konstverket är så passande och symboliserar att vägen till kunskap ser olika ut för alla, säger Björktorpsskolans rektor Frida Sörlisten.
Björktorpsskolan finns på två platser i Nyfors. Dels "lilla" Björktorpsskolan på Tegelbruksgatan som nu ska renoveras och byggas ihop med nya Forskaren, dels "gamla" Björktorpsskolan som ligger på Björktorpsgatan och är en av Eskilstunas äldsta skolbyggnader.
– Det är lite kul att den ena delen är en av Eskilstunas nyaste skolor och den andra delen är en av de äldsta. Båda delarna har sin charm, säger Frida Sörlisten.
Forskaren blev inflyttningsklar under jullovet och här ska elever från förskoleklass till årskurs två gå. Årskurs tre till sex går i den gamla delen.
– Det är ungefär 300 elever på varje ställe, säger Sörlisten.
Ljilja Marinic är förstelärare och klasslärare i årskurs ett.
– Det är spännande att starta terminen på en helt ny skola med nya möjligheter och kreativitet. Eleverna är väldigt entusiastiska och glada. De har sett fram mot det här, säger hon.
Klassrummen väntar ännu på en del möbler som inte kommit än. Allt är sprillans nytt, från idrottshall och omklädningsrum till tillagningsköket och den jättelika matsalen på bottenplan. Här äter alla skolans elever liksom eleverna på fristående Engelska skolan som ligger i samma område. Den tidigare matsalen ska rivas.
Det som sticker ut mest är kanske ändå utomhusmiljön högst upp i huset. Taket, som kan beskrivas som en väl tilltagen terrass, ska användas både som klassrum och som skolgård. Här finns bland annat ett växthus, sittplatser, spel, en liten väderstation och möjligheter till lek och rörelse.
– Man kan vara här på raster, men syftet med ytan är att det ska vara en pedagogisk utemiljö, berättar Frida Sörlisten.
Skolgården nere på fasta marken är fortfarande ett byggprojekt.
– Skolgården är jätteviktig och planeras noga. Det ska finnas plats för både lek och rekreation. Många av våra elever bor i lägenhet och har inte tillgång till någon egen gård. Tanken är att skolgården ska kunna användas även utanför skoltid.
I början av 2023 beräknas hela bygget vara färdigt.