Ständigt på väg

Fastigheter och fondförvaltning, Eskilstuna och London. För
entreprenören Anton Varnäs är livet fullt av kontraster. I huvudet snurrar en strid ström av siffror, nya idéer och stora visioner.

Foto:

Nyheter2014-02-26 06:00

På sätet i Anton Varnäs bil ligger ljudböcker och kvitton, på golvet finns resterna av vad som troligen är en lunch. På väg ut mot hans sommarställe/bostadsprojekt kör han förvånansvärt lugnt med tanke på att en V10-motor finns under huven.
I backspegeln på Kungsgatan kan han se skymten av de fastigheter som utgör ryggraden i Tunafastigheter. Företaget äger i princip ett par kvarter med kommersiella lokaler i Gredby, eller Väster som det ofta kallas. I husen finns allt från svetsare och lackfirmor till call-center, gym och en färghandel.
Tunafastigheter har över 250 hyresgäster i sitt bestånd av kommersiella fastigheter. Från enmansföretag till jättar som Transcom med över 500 anställda bara i Eskilstuna.
I Antons huvud finns det gott om siffror, till exempel att han i sitt fastighetsbestånd har en femtondel av alla privata företagare i kommunen. Tillsammans sysselsätter de drygt 1 300 personer. Därmed är han en aktör med ett visst inflytande i det lokala näringslivet.
– Vi fastighetsägare som utvecklar kommersiella lokaler är ett smörjmedel som får näringslivet att fungera, säger han.
Tunafastigheter har strategin klar. Som fastighetsägare ska de göra allt de kan för att de företagare som hyr av bolaget ska kunna utnyttja lokalerna maximalt. Förklaringen är enkel – välmående företag betalar hyran.
På Väster har också Tunafastigheter sitt kontor och där framför fyra dataskärmar har Varnäs sin arbetsplats de dagar han är i stan.
Anton Varnäs är uppvuxen i en företagarfamilj. Hans farfars far Verner Andersson startade en byggfirma i Västerås i början av förra seklet. Senare tog hans farfar över verksamheten och lyckades under sin tid bygga ett mindre företagsimperium. Vid sidan av byggfirman innehöll koncernen även Varnäsföretagen - en grupp aluminiumgjuterier – Tierps järnbruk, smältverket Olof Manner och småhusföretaget Anebyhus. Som mest hade företagsgruppen runt 700 anställda.
– De förebilder jag hade när jag var liten var pappa och farfar och de jobbade jämt. Mycket av min fritid var på pappas arbete, jag var alltid nyfiken på att följa med. Ibland förstod man och ibland förstod man inte. Så länge jag var tyst fick jag vara med, även när viktiga frågor behandlades.
I början av 1980-talet började hans pappa Christer Varnäs bygga upp det som i dag är Tunafastigheter. Vid den tiden gick Anton Varnäs på Rinmangymnasiet i Eskilstuna, teknisk linje.
– Jag skulle beteckna mig som tekniker. När jag var barn skruvade jag isär mopeder och motorcyklar, inte så mycket för att det behövdes utan för att undersöka hur de fungerar. När jag blev lite äldre blev det datorer och allt mer avancerad teknik. Hela mitt liv har jag varit intresserad på hur saker fungerar.
Efter gymnasiet skulle det bli mera teknikstudier. Det bar av till Stockholm och KTH där han läste teknisk fysik och specialiserades sig inom finansiell matematik.
Det kan vara en av förklaringarna till att siffror och beräkningar väldigt snabbt blir en del av samtalet med Anton Varnäs. På ett ögonblick kan han med en serie beräkningar förklara bland annat varför stora investeringar i en logistiksatsning inte är väl använda pengar eller varför Väster måste förbli ett område för företag snarare än för bostäder.
I det första fallet handlar det om att logistik kräver väldiga investeringar i mark och lokaler men skapar relativt få arbetstillfällen. I det andra fallet måste det, enligt Varnäs, finnas arbetsplatser på gångavstånd till järnvägsstationen för att många nya arbetstillfällen i Eskilstuna ska bli verklighet.
– Fler arbetstillfällen är det absolut viktigaste för Eskilstuna. Om fler har jobb så löser sig det där med nya bostäder av sig självt, säger han.
Matematikintresset tog honom också till Zürich där han i två år pluggade på skolan med det lättstavade namnet Eidgenössische Technische Hochschule, ETH.
Efter skolan följde han familjens entreprenörs-tradition och startade eget.
– Jag började bygga datasystem inom mitt område. Jag byggde produkter för finansindustrin inom ett specialområde som kallas automatiserad systematisk handel. Jag började samarbeta med en del internationella bolag och det var något som bar frukt först efter ett antal år, 2005 – 2006 började det bära sig, säger han.
Innan dess hade han hastigt tvingats ta ett allt större ansvar för de företag som innehades av hans far och farfar. De båda gick bort i skiftet 2003/2004.Då började nedmonteringen av det som var Varnäs Förvaltning, moderbolaget som ägde en rad industrier. I dag finns inget av det kvar i familjens ägo.
– Hela organisationen avvecklades. Det var en lång process som tog nästan nio år. Men jag tycker att vi lyckades bra med försäljningarna. I de flesta fall hittade vi nya, starka och bra ägare.
I år är det tio år sedan han tog över rodret för Tunafastigheter. 2004 hade företaget ett 60-tal hyresgäster, i dag är de över 250.
Den svarta Audi kombi han rattar ut till sommarbostaden och bostadsprojektet i Solvik tar honom också mellan Stockholm och Eskilstuna. Han bor mitt i huvudstaden, vid Odenplan, vilket gör att Arlanda finns inom räckhåll. Anton Varnäs delar nämligen sin tid mellan metropolerna Eskilstuna och London. I Europas finansiella huvudstad är han sedan två år tillbaka delägare i fondförvaltaren C8 Investments.
– Det vi sysslar med är automatiserad algoritmisk systematisk handel

Vems pengar investerar ni?
– Vi är fondförvaltare och förvaltar åt investerare. Det är en liten verksamhet men den växer snabbt. Vi står under finansinspektion och har tillstånd att marknadsföra oss och sälja till professionella investerare.
Arbetet i London utgör en skarp kontrast till verksamheten i Eskilstuna. Anton Varnäs trivs med en fot i den stora världen och en djupt rotad i den sörmländska myllan.
– Tjusningen med att resa mycket och vara i Eskilstuna mycket är variationen. När man är i London får man en känsla av vart världen är på väg, man får lite större perspektiv.
Det finns anledning att tro att Varnäs kommer att tillbringa mer tid i Eskilstuna framöver. Inom de närmaste åren hoppas han ro två större bostadsprojekt i land. Från en hylla tar han fram skisserna som visar hur ett större bostadsområde i Kvicksund skulle kunna se ut. Projektet Munkhammar innehåller mellan 200 och 300 nya bostäder väster om brofästet. Varnäs tänker sig en bebyggelse som är en blandning mellan mindre hyresfastigheter och villor.
– Alla smakfullt byggda i trä, med fokus på energieffektivitet. Jag tror att det är viktigt att erbjuda mer än bara ett boende. Som en vacker strandpromenad, sportmöjligheter, båtplatser, bad, dagis, gärna en restaurang. En sådan utvecklning skulle komma både inflyttande och befintliga Kvicksundsbor till glädje.
Än så länge befinner sig projektet på ritbordet, när spaden kan komma i jorden är inte klart.
Lite närmare stan, i Stavstorp, parkerar han bilen nere vid hamnen. Här finns plats för 70 fritidsbåtar, en länga med förvaringsbodar kantar bryggan. Anton Varnäs Eskilstunabostad, en äldre träbyggnad, ligger ett stenkast bort.
Markerna som omger huset ska inom en snar framtid bli betydligt mer tätbebyggda. Vid skogskanten något hundratal meter från vattnet är två röda trävillor snart färdigbyggda. Grunderna till ytterligare två är på plats. Fullt utbyggt skapas ett nytt bostadsområde med ett 50-tal villor.
– Det här är drömmen att hålla på med. Men det viktiga är att det blir bra, det får ta den tid det tar, säger Varnäs innan han åter hoppar in i bilen och styr mot Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om