Staten ska skydda medborgarna

Där brottsligheten är allvarlig behövs mer kamerabevakning, skriver Liberalerna.

Där brottsligheten är allvarlig behövs mer kamerabevakning, skriver Liberalerna.

Foto: Dennis Pettersson

Debatt2020-10-01 05:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gängvåldet fräter sönder samhället. Våra unga ska få drömma om framtiden, inte rånas, beskjutas eller fastna i de kriminella gängens skottlossningar eller vägspärrar. Vi vill att fler partier sluter upp bakom att genomföra en kraftfull antigängpakt.

Rättsstaten måste återta drabbade områden meter för meter, hus för hus, stadsdel för stadsdel. Kriminella klaner, gäng eller extremister måste mötas av hårdare motstånd. Liberaler kommer alltid stå upp för att rättsstaten ska finnas till för att skydda medborgarna. Vi kämpar för:

1. Fler poliser. Bekämpa brottsligheten med 10 000 fler polisanställda, pengar för att bygga nya fängelser och mer resurser till rättsvårdande myndigheter, inte minst Centrum mot våldsbejakande extremism och Rättsmedicinalverket.

2. Bättre verktyg. Skärpta straff för livsstilskriminella och de automatiska straffrabatterna måste bort. Stryp kriminellas tillgångar. Där brottsligheten är allvarlig behövs mer kamerabevakning. 

3. Bekämpa kriminella klanstrukturer. Parallell rättsskipning är hotar demokratin. Vi måste förhindra att kriminella klaner och gäng utnyttjar bidragssystemet eller begår brott. De som vittnar mot gäng måste få bättre skydd och övergrepp i rättssak måste bestraffas hårdare.

4. Stoppa rekryteringen. Ingen föds kriminell. Ungas på väg in i kriminalitet måste möta sociala insatser tidigt – även om en vårdnadshavare vägrar medverka. Att klara skolan är en central skyddsfaktor mot brott. Den förälder som utsätter sina barn för risker ska kunna tvingas till vård om det skyddar barnet. Barn som hamnar snett ska få obligatoriska insatser från socialtjänsten, även om föräldrarna säger nej. Så är det inte i dag. Vi måste säkerställa resurser för tvångsomhändertaganden och bättre statlig ungdomsvård vid Statens Institutionsstyrelse.

5. Kraftsamling mot unga gängkriminella. Unga gängkriminella måste bort från gatan. Även brott som begås av unga måste utredas av polisen för att markera allvaret. Det ska vara Kriminalvården som ansvarar för insatser till unga gängkriminella och våldsbrottslingar.

Liberalerna tror på ett Sverige utan utsatta områden. Där alla barn får gå i kunskapsskolor. Där alla har lika rätt till frihet och trygghet. Det är själva grunden för det liberala samhällskontraktet.


Johan Pehrson
Rättspolitisk talesperson (L)

Stefan Krstic
Gruppledare i Eskilstuna (L)

Margaretha Furustrand
Gruppledare i Strängnäs (L)

Björn Wahlund
Gruppledare i Katrineholm (L)

Berit Hyllbrant
Gruppledare i Flen (L)