Statusen behöver höjas på vårdyrken

 När ska statusen någonsin höjas på vårdyrken? Om kompetensen inte behöver vara så hög? Skriver insändarskribenten.

När ska statusen någonsin höjas på vårdyrken? Om kompetensen inte behöver vara så hög? Skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-10-19 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdagen den 13/10, fanns artikel att läsa i Strängnäs, angående arbetslösheten i Strängnäs. Citat: "Arbetslösheten bland unga i Strängnäs, högsta på 6 år. Det finns arbeten och vi försöker lyfta fram jobb som inte alltid kräver så hög kompetens.
Ibland handlar det om att hitta arbeten som man kanske inte önskar, men som kan försörja dig. Till exempel inom vården." Slut citat.

Då kommer vi till verkligheten i arbeten inom vården. Att skydda och vårda, våra allra sköraste i samhället. Som innebär att du är lyhörd, flexibel, ödmjuk, stresstålig. Du ska vid behov vara behjälplig med det mesta i omvårdnad, utan att på något sätt "kränka". Samt helst ha behörighet att ge medicin, även insulin vid behov. Du ska även städa, handla, tvätta. Observera, dokumentera och rapportera om något avviker.

Önskvärt att hinna med en promenad och även ha tid att bara sitta ned för att lyssna, prata, kanske trösta. Beredd på att jobba kvällar och helger och ibland delade turer, till en inte alltför hög lön. När ska statusen någonsin höjas på vårdyrken?
Om kompetensen inte behöver vara så hög?