Turbulens på Djurgårdsskolan: "Krisen är total"

Nedskärningarna på Djurgårdsskolan har slagit hårt mot personalen. Skyddsombudet Per Svanerö menar att situationen för de anställda är så allvarlig att skolan bryter mot arbetsmiljölagen.

Kommunals skyddsombud Per Svanerö kräver att Djurgårdsskolan presenterar en tydlig plan för hur de värst drabbade verksamheterna på skolan skall få en bra och sund arbetsmiljö.

Kommunals skyddsombud Per Svanerö kräver att Djurgårdsskolan presenterar en tydlig plan för hur de värst drabbade verksamheterna på skolan skall få en bra och sund arbetsmiljö.

Foto: Marie Bremberg

Eskilstuna2020-09-01 20:11

Tidningen har tidigare rapporterat om följetongen kring neddragningarna på Djurgårdsskolan. Sparpaketet innebär att tolv anställda, varav majoriteten elevassistenter, nu försvunnit från skolan.

Under måndagen lämnade Per Svanerö, Kommunals huvudskyddsombud på skolan, in en begäran om åtgärd enligt arbetsmiljölagens sjätte kapitel, paragraf 6a.

– Det här beslutet har gått igenom trots att samtliga fack protesterade. Vi såg tidigt, utifrån den risk- och konsekvensanalys vi gjorde i våras, att så här stora neddragningar är farliga för personalen, arbetsmiljön och barnen. De senaste veckorna har gett oss rätt. Krisen på skolan är total, säger Per Svanerö.

Han anser att skolan på flera punkter bryter mot arbetsmiljölagen.

– Många i personalen mår jättedåligt. Man hinner inte gå på rast, vissa har inte ens möjlighet att gå på toaletten för att de är så ansträngda. Flera pratar redan nu om att byta jobb och vi kommer ha kollegor som går in i väggen om det här fortsätter.

Han får medhåll av förskoleläraren Zenitha Sjöberg.

– Vi visste att det skulle bli tufft – och tufft blev det. Kollegor har redan börjat bli sjukskrivna och det märks att barnen känner sig otrygga. Det är främst resurspersonal som har rykt och när barnen inte känner sig sedda eller får omsorgen de behöver blir det oftare konflikter. Det är en direkt följd av det här.

Kommunals krav går bland annat ut på att de anställda ska få ut raster i enlighet med arbetstidslagen och att bemanningen omedelbart förstärks. Skolan har nu sju dagar på sig att återkomma med förslag på åtgärder.

– Om vi inte ser en rimlig respons går det här vidare till Arbetsmiljöverket. De kan sedan gå in och säga att arbetsmiljön är ohälsosam och farlig – och kan då stänga delar av skolan, säger Per Svanerö.

Kerstin Soläng, tf rektor på Djurgårdsskolan, konstaterar att åtgärderna varit nödvändiga för att anpassa skolan till en mindre budget.

– Förändringar innebär påfrestningar och vi står mitt i jobbet med att försöka stödja personalen att klara av förändring och organisera sig på ett sätt som gör att det fungerar optimalt efter givna resurser.

Kommunal beskriver en allvarlig situation kring personalens mående – har du fått till dig samma signaler?

– Ja, jag har fått till mig signaler från personal om att det är obekvämt, och det är jag fullt medveten om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!