Unga tjejer blev ingenjörer för en dag

För 102 år sedan tog Sveriges första kvinna ingenjörsexamen. Nu hedras Vera Sandberg med en roadshow för att fler tjejer ska hitta passion för teknik och problemlösning.

Mälardalens högskolas rektor Paul Pettersson lyssnar in mellanstadieeleverna Hanna Rosén, Tilda Lindqvist, Matilda Elia och Ebba Ek innan de går loss med att lösa en teknisk utmaning.

Mälardalens högskolas rektor Paul Pettersson lyssnar in mellanstadieeleverna Hanna Rosén, Tilda Lindqvist, Matilda Elia och Ebba Ek innan de går loss med att lösa en teknisk utmaning.

Foto: Joakim Serrander

Nyheter2019-11-20 16:29

– Tjejer gillar teknik – det gäller bara att inte tappa dem när de är unga. Genom att samla kvinnliga förebilder på området vill vi uppmuntra fler tjejer att söka ingenjörsprogram när de bli äldre och det är vad vi gör här idag, säger Ulrika Sultan från Linköpings universitet.

Hon forskar om flickors teknikintresse och fanns på plats på Mälardalens högskola på onsdagsförmiddagen. Dit hade skolan, i samarbete med bland andra Volvo CE, bjudit in 57 mellanstadietjejer från Edvardslunds- och Björktopsskolan för att lösa kluriga teknikproblem under en workshop. 

Bakom initiativet, som ska inspirera fler kvinnor att bli ingenjörer, står Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, i samarbete, med Sveriges ingenjörer, Teknikföretagen och MDH.

–Det händer någonting i rummet när det bara är tjejer på plats. Tjejer gör lätt misstaget att jämföra sig med killar och har en föreställning om att killarna skulle vara vassare på teknik. Då blir resultatet att tjejerna drar sig för att kliva fram och testa själva, säger Ulrika Sultan och fortsätter:

– Forskning visar att tjejer mellan tio och tolv år lätt tappar teknikintresset. Den trenden vill vi bryta och därför vänder vi oss aktivt till mellanstadieelever för att snappa upp dem i god tid.

Hon anser att det finns många normer i samhället som kan vara bra att stå emot och att satsningen på att attrahera tjejer till teknikyrken ska ses som en framtida investering.

– Med hjälp av studenter från Mälardalens högskola och handledare från Volvo CE ska tjejerna som är här idag få uppmuntran och bekräftelse på det jobb de lägger ner.

Av de 356 studenter som blev färdiga civil- eller högskoleingenjörer från MDH förra året var strax över 30 procent kvinnor.

– Det är inte någon katastrofsiffra, men det är inte jämställt och det kan bli bättre, säger MDH:s rektor Paul Pettersson.

Han gillade vad han såg och gladdes över det ivriga engagemang som skolans framtidshopp visade prov på.

– Jag är inte så inne på teknik och jag känner mig inte så kunnig, men jag vill gärna lära mig mer, säger Matilda Elia, som går i mellanstadiet på Björktorpsskolan.

Hon och tre jämnåriga tjejer har fått i uppgift att utveckla en smartare kontorsmiljö så att personalen ska kunna röra sig enklare och inte behöva sitta still framför en datorskärm.

– Det här är en jättespännande workshop och det känns som det är på riktigt. När jag blir stor skulle jag vilja arbeta med att utveckla virtual reality-prylar. Jag har aldrig testat några själv, men hoppas få göra det här idag. Det verkar häftigt, säger Matilda Elia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!