Vad köpte du för pengarna Nyamko Sabuni?

Jag förstår inte logiken i den liberala tanken att det är de välavlönade som ska ha mera pengar att konsumera för. Skriver Rolf Waltersson. På bilden Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.

Jag förstår inte logiken i den liberala tanken att det är de välavlönade som ska ha mera pengar att konsumera för. Skriver Rolf Waltersson. På bilden Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Insändare2020-09-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det ett år sedan regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet, kom överens om att avskaffa värnskatten. En skatt som infördes 1995 som innebär att de med högre inkomster bidrar lite extra till vår gemensamma välfärd.

Det var ju Liberalerna och Centerpartiet som drev igenom slopad värnskatt mer eller mindre mot regeringens vilja. Det var en av de ”heligaste” av de 73 punkterna i januariavtalet. Slopad värnskatten innebär, i konsekvensens namn, att det är just de välavlönade som gynnas av denna skattesänkning.

En av de som får rejält mer i plånboken är Liberalernas Nyamko Sabuni. Hon har som partiledare en inkomst på 130 000 kronor per månad, och får nu en skattesänkning på 40 000 kronor om året.

”Vad ska du göra för pengarna”, frågar SVT Nyheter (6 september 2019). ”Självklart, det är mycket pengar. Viktigast är nog att vi konsumerar. Ju mer vi kan konsumera desto bättre för landet”, svarar Nyamko Sabuni.

Jag förstår inte logiken i den liberala tanken att det är de välavlönade som ska ha mera pengar att konsumera för. Vill man att konsumtionen ska öka är det väl klokare att satsa på de med låga inkomster, till exempel fattigpensionärerna. Jag tror att Nyamko Sabuni med sina årsinkomst på 1,56 miljoner kronor har råd att konsumera i stort sett vad hon vill, även utan denna skattesänkning på 40 000 kronor.

Så min fråga till dig Nyamko Sabuni är: Vad köpte du för pengarna? Köpte du något du inte hade haft råd att köpa utan denna skattesänkning?

Du får gärna svara här i Eskilstuna-Kuriren.