Valrörelsetaktik har vållat budgetknutar

Magdalena Andersson bär som finansminister in budgeten i riksdagshuset. Vad för slags budget som kommer ut till onsdag kväll återstår att se.

Magdalena Andersson bär som finansminister in budgeten i riksdagshuset. Vad för slags budget som kommer ut till onsdag kväll återstår att se.

Foto: Anders Wiklund / TT

Ledare2021-11-23 17:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Det är mer valrörelseprofilering än sammanhållen ekonomisk politik. Efter statsministeromröstningen onsdag förmiddag kommer på eftermiddagen – eller kvällen – en avgörande votering om budgetramar, skatteuttag och andra statsinkomster.

Flertalet partier har lagt motioner med positioneringar inför valrörelsen och nästa mandatperiod. Men det är något annat än vilka två alternativ som står mot varandra i slutvoteringen om den sammantagna budgeten.

Där är läget efter finansutskottets behandling att tre partier, M, SD och KD, har skrivit ihop sig om ett begränsat antal ändringar i regeringens budget. Andra delar av den lämnas orörda. Någon verkligt betydande avvikelse mot regeringen i bedömningen av konjunkturen eller inställningen till den ganska expansiva finanspolitiken är det inte fråga om.

Det är mer riktigt att säga att beloppen som ändras i denna trepartireservation döljer huvuddragen i vad en regering stödd på de tre partierna skulle göra om den fick makt efter valet. Markeringar görs om en del skattepolitik. Det läggs förslag som ska göra det lättare att agitera mot Centerpartiet. Det mesta i en verklig regeringspolitik redovisas inte.

Dessutom finns missnöjespolitik som vädjar till korttänkthet. Sänkt skatt på bensin och diesel föreslås, på bara dagars avstånd från Glasgowmötets påminnelser om vikten av att påskynda nedtrappning av fossilbränslen. L var med och diskuterade, men i klimatpolitiken godtog de inte bensinpopulismen hos M, SD och KD. Från L finns en egen reservation, och nedlagda röster i slutvoteringen kan väntas.

Vad budgetramar och skatteändringar blir beror på vad Centerpartiet och Vänsterpartiet gör efter att deras egna reservationer röstats ned. Båda partierna har i motioner och reservationer profilerat sig inför valet. Centern har betonat en ganska stor stimulans för anställning, genom sänkta löneskatter, och där har de varken höger- eller vänsterpartier med sig.

Vänsterpartiet flaggar för mycket stora ökade utgifter för både kontantförmåner och kommuner, samt skatteskärpningar, på ett sätt som socialdemokrater, mitten- och högerpartier inte vill vara med om.

Regeringens budget är i mycket anpassad efter vad Centerpartiet kan godta. Men inte på så sätt att Centern instämmer i budgetens helhet och avstår från egen reservation. Dess vilja att rösta fram regeringens alternativ i slutvoteringen hänger på att regeringen inte gör en sådan uppgörelse med Vänsterpartiet att det för Centern blir motbjudande eller politiskt mycket riskabelt att i vissa viktiga frågor göra upp med Socialdemokraterna.

Hur onsdagen slutar kan avgöras mycket sent. Att Vänsterpartiet åstadkommer en fälld statsministerkandidat (S) och en antagen högerbudget är inte otänkbart.

Ordningen med budgetramar fastställda i ett enda beslut troddes vara ett säkert sätt att hindra oreda i budgetfrågorna. Men regler är inte starkare än partiers vilja att respektera dem.