Vegetariskt får inte ersätta kötträtter i skolan

Strängnäs 13 oktober 2021 21:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunfullmäktige har nu fattat beslut om ”Måltidspolitiskt program” som beskriver allt om de måltider som serveras i kommunens regi.

Det som är bra med denna plan är att man skriver att upphandlingen ska ske från svenska leverantörer/lantbrukare med mat från Sverige och inte importera från övriga världen. Våra svenska lantbrukare är så otroligt viktiga för vårt lands välfärd. Vi tycker självklart att man på alla sätt ska värna om våra svenska lantbrukare.

Något som vi särskilt vill lyfta fram är att man mer och mer tar in viltkött och säsongsbaserade grönsaker och att dessa köps in från lokala leverantörer så långt det går. 

Men det som vi ser som ett stort problem är att man genom politisk styrning mer och mer vill gå över till rena vegetariska måltider. Dessa ska fasa ut köttbaserade måltider. Det är oerhört bekymmersamt för vi får många signaler från föräldrar och barn att man då inte äter dessa måltider. För oss sverigedemokrater är det ett helt felaktigt politiskt agerande. När man inte tar hänsyn till barns och äldres egna önskemål så blir resultatet att många inte äter sig mätta och orkar därför inte med sin dag. Skolbarn vänder sig då i stället till godis eller andra mindre bra alternativ. 

Vi ser i stället att måltiderna ska innehålla båda alternativen, det vill säga en kötträtt och en vegetarisk rätt. Båda dessa alternativ ger barnen, personalen och de äldre i omsorgen möjlighet att välja. Kött ska då vara från vilt, fågel, nöt, fläsk och fisk.

Om det inte blir en förändring, utan att mer och mer vegetariska rätter ersätter kötträtter så är vi med många föräldrar och anhöriga djupt oroande över att man inte får i sig rätt mängd mat om dagarna. Måltidspolitiska programmet måste helt enkelt byta inriktning så att vegetariskt inte ersätter kötträtter utan serveras tillsammans med kötträtter så man själv kan välja det man föredrar. 

 

Björn Karlsson
Ordförande, gruppledare

Linda Hefvelin
Vice gruppledare
Sverigedemokraterna Strängnäs


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Louise korkar upp 100-årig champagne från ett skeppsbrott – flaskor för 50 000 kronor

Populär foodtruck fick nobben – kommunen vill ha särskilda ställplatser: "Solberga attraktivt"

Strängnäsman fastnade i tullen – hade 4 000 liter alkohol: Mister 200 000 kronor och varje droppe

Unga sörmlänningar röker och dricker mindre

Sörmlänningar köper rekordmycket alkohol – spriten ökar mest: "Förklaras främst av ökad konsumtion"

Visa fler