Det var vid lunchtid på söndagen som en älgtjur hoppade in genom en ruta på Mälarsjukhusets ortopedavdelning. Ett flertal personer blev vittne till den oväntade och dramatiska incidenten. Polisen larmades och kom till platsen, de valde att avvakta och kontakta Parken zoo. När Anita Burkevica fick samtalet blev hon minst sagt överraskad.
– Jag blev chockad över att det hade hänt. Att en älg valt att hoppa in genom ett fönster, jag trodde inte jag hörde rätt först, säger Parken zoo:s veterinär och djurparkschef.
När hon kom till platsen sövde hon älgen med hjälp av flera bedövningspilar. Det stod sedan klart relativt snabbt att älgens liv inte skulle kunna gå att rädda. Djuret var stressat, hade en del skärskador och var framför allt överhettat.
– När kroppen når den viss temperatur bryts vävnader i kroppen ner, bland annat i hjärnan. Man kan inte bara väcka ett så stressat djur och bara släppa ut det i närmsta skogsdunge. Den kommer vara stressad ett par veckor till och har läkemedel i kroppen, säger Anita Burkevica.
Det är inte tillåtet att släppa ut älgar tillbaka i det vilda med sövningsmedel i kroppen med tanke på jakten som inleds om tre veckor. Någon möjlighet att ta hand om ett vilt djur i en sådan här situation har heller inte Parken zoo. Det som dock vägde tyngst var välfärden om älgtjuren och den nedsatta livskvalité som väntade.
– Tyvärr hamnade djuret i den här situationen och det fanns ingen annan utväg än att låta det somna in, säger Anita Burkevica.
Varför älgtjuren gjorde som den gjorde kan ingen svara säkert på. Anita Burkevicas teori är att den hade rört sig i något skogsparti i närheten i jakt på mat och sedan valt fel väg.
– Det finns många skogspartier och äppelträd i närheten och att vilda djur är i stan är inget nytt. Jag tror att det rör sig fler älgar i området, som gömmer sig för människor, än folk tror.
Hon tror att det var lugnt vid sjukhuset vid den tidpunkten vilket gjorde att älgen vågade sig dit och att den sedan blev skrämd. Fönstret till ortopedkliniken ligger omgivet med väggar på sidorna och cykelkurer bakom. Anita Burkevica tror att älgen såg fönstret som enda vägen.
– Vilda djur som är rädda och skrämda agerar ibland utan att tänka, det är ett flyktbeteende. Djur ser dessutom inte fönster på samma sätt som vi gör.
Att den stressade älgen valde att stanna kvar i lokalen istället för att hoppa ut igen var bra menar Anita Burkevica, men hade det funnits människor där inne hade det kunnat sluta väldigt illa.
– Det är otroligt farligt att vara instängd med ett sådant djur, så det var tur i oturen. Det kan vara farligt att stöta på ett sådant djur även i skogen, men då har de möjlighet att gå undan. I det här läget är de instängda och stressade.
Anita Burkevica hyllar polisens lugna agerande där de lät älgen vara och inväntade veterinär.
– Det var otroligt fint agerat av polisen. Sövning är helt rätt sätt att hantera ett så stressat djur, säger hon.
Efter diskussion med Statens veterinärmedicinska anstalt beslutades det att den avlivade älgen skulle skickas till Svenska lantbrukstjänsten som tog hand om djuret.