Vi ser fram emot att Heimstaden tar sitt sociala ansvar

Eskilstuna 27 juni 2020 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när försäljningen av Eskilstuna Kommunfastigheters (Kfast) bestånd i Viptorp och Skogsängen är klar så vill Hyresgästföreningen hälsa Heimstaden välkommen till Eskilstuna som ny fastighetsägare till de 559 bostäderna. 

Trots protester från hyresgästerna har nu försäljningen gått igenom. Kommunpolitikerna valde att inte lyssna på hyresgästerna. Frågorna är många och tystnaden från beslutsfattarna ännu ett faktum. Hyresgästföreningen ber nu den nya ägaren, Heimstaden, som är ett etablerat riskkapitalbolag att ta hyresgästernas oro på allvar. 

Det har utlovats att det inte kommer att ske några större förändringar för de hyresgäster som berörs av försäljningen och att man noggrant har kontrollerat att den nya ägaren är seriös och villig till att bidra till det bostadssociala arbetet. Detta är något vi har hört många gånger och tyvärr så återspeglar detta inte alltid verkligheten. 

Hyresgästföreningens erfarenheter av försäljning av allmännyttor är att den nya ägaren i många fall säljer sitt bestånd igen till en aktör som inte har några löften till kommunen. Ett exempel på detta är när Nyköpingshem sålde fastigheter till Rikshem som efter tre år sålde vidare till Victoria Park. Vi hoppas innerligt att Heimstaden inte följer deras exempel. 

Hyresgästföreningens erfarenhet av Heimstaden som fastighetsägare är att ni inte är värst när det gäller konceptrenoveringar. Renoveringstakten är inte så hög och hyrorna inte dom värsta. Vi ser fram emot att det fortsätter och att samtalsklimatet håller den höga kvalité som förväntas. 

Problemet som uppstår vid konceptrenoveringar är att de hyresgäster som inte kommer att klara av en hyreshöjning kommer bli tvungna att flytta. Och vart ska de flytta då när politikerna i Eskilstuna tycker att inkomstkrav är en bra idé? Står du utan fast inkomst så är du inte välkommen att hyra lägenhet längre i vissa delar av Eskilstuna. 

I och med den rådande pandemin så har många redan blivit varslade och riskerar att bli av med sina jobb. 
Så nu ser vi fram emot att Heimstaden tar sitt bostadssociala ansvar när politikerna inte bryr sig om konsekvenserna utförsäljningen riskerar att medföra. Hyresgästerna vill känna sig trygga, inte undra: ”Var ska jag bo?”

Varmt välkomna till Eskilstuna.

Tommy Holm
Ordförande Hyresgästföreningen Eskilstuna

Tommy Holm

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Eskilstuna

Tyskt bolag köper Coops lager i Eskilstuna – för 1,5 miljarder: "Framtidsområde"

Eskilstuna

Nej till gymnasieskola i Telegrafhuset: "Ett väldigt speciellt hus"

Eskilstuna

Stort intresse för nya bostadsområdet Stenby park

Eskilstuna

Bostadsrättsförening får inte glasa in balkongerna – anses förfula byggnaden

Fastighetsaffärer

175 kvadratmeter stor villa såldes för 8 600 000 kronor - årets dyraste hittills i Eskilstuna

Visa fler