Det blir inte helt oväntat stort fokus på skolan, och i synnerhet Thomasgymnasiet, när Strengnensesdagen firas på söndag eftermiddag.
– Med dagen vill vi uppmärksamma att Gustaf II Adolf fixade Sveriges andra gymnasieskola i Strängnäs 1626. Långt innan dess hade hans farfar, Gustav Vasa, tagit Roggeborgen av biskoparna och gjort den till skola, berättar Henrik Elmberg, ordförande i föreningen Strengnenses.
På söndagens repertoar står mingel, musik, föreläsningar och så klart Gustav Adolfbakelser.
– Det blir ett bra tillfälle att samla gamla elever som någon gång gått på Thomasgymnasiet, säger föreningens vice sekreterare Lena Andersson Strand.
Hon har själv både läst och undervisat på såväl Paulinska skolan som Thomasgymnasiet. Hon ser fram emot att höra Fritte Bergqvist berätta om den utdragna processen innan kommunfullmäktige tog beslutet att uppföra en ny skolbyggnad på Lillgärdet.
– Han är väldigt underhållande och sitter på så mycket spännande kunskap om staden och Strängnäsborna, säger hon.
Thomasgymnasiets rektor, Daniel Moberg, ska berätta om skolan i dag och om funderingarna kring framtiden.
– Jag ska prata om tiden kring 1971, då Sverige drabbades av nationell skolledarstrejk och så ska jag berätta om det politiska spelet innan och under flytten från läroverket på Paulinska skolan till Thomasgymnasiet i gamla Seminariet. Förhoppningsvis kan vi få igång en dialog med människor som vill dela med sig av sina upplevelser från Thomasymnasiet. Meningen är att det ska bli en lättsam och informell dag där många vill delta i diskussionen, säger Henrik Elmberg.