Mats Sjöstedt vänder på ett gurkblad med bekymrad min.
– Här sitter de i hundratal, säger han och pekar på den del av bladet där en grupp spinnkvalster har fått fäste.
På vissa blad syns ännu bara gulnade strimmor där kvalstren kalasar, på andra har angreppen gått så långt att bladen blivit bruna och knastriga. Till slut klarar inte plantan av att producera gurkor.
Spinnkvalster är inte ovanliga i växthusodlingar, men svalare somrar brukar det gå att få bukt på dem. Kvalstren bekämpas biologiskt med hjälp av ett annat kvalster, rovkvalstret phytoseiulus persimilis. 2 000 så kallade predatorer levereras i en flaska som räcker till två rader gurkplantor i Hornuddens växthus. De duttas ut på bladen och sedan får naturen ha sin gång.
Men för att rovkvalstret ska kunna sköta sitt jobb krävs en viss luftfuktighet och inte för höga temperaturer. Vissa dagar har det varit 38 grader varmt innanför glasväggarna och alldeles för torrt, vilket har resulterat i att gurkodlingen tagit stryk.
– Regn på nätterna och 25 grader om dagarna vore det ultimata. Eller säg 20 för vår arbetsmiljös skull, säger Mats Sjöstedt.
Även tomaterna, den grönsak som Hornuddens trädgård odlar och säljer mest av, har påverkats negativt av värmen. När det är för varmt släpper inte blommorna något pollen. Den nödvändiga pollineringen kan därmed inte skötas av det hundratal humlor som sätts in i växthuset var sjätte vecka. På flera av tomatplantorna syns tydligt att blommorna torkat ihop och är på väg att falla av sin kvist, utan att någon tomat kommer att mogna på dess plats.
– Våra plantor ger 20 klasar var och inom tomatodlingen brukar man säga att en av dessa klasar motsvarar årets vinst. Så om vi blir av med två klasar på en planta så är det inte bra, säger Mats Sjöstedt.
Det varma sommarvädret har påverkat även kryddodlingen, exempelvis gick dillen i blom alldeles för tidigt. Och det har krävts stora mängder vatten för att hålla liv i växtligheten. Men prissättningen ska inte påverkas, säger Karin Sjöstedt. Hon tror att smärtgränsen för vad kunderna är beredda att betala för grönsaker, om än ekologiska och närproducerade sådana, är nådd.
– Det är samma sak på våren. En kall vinter måste vi elda mer, men även om produktionen kostar mer då så har vi ändå samma pris. Vi får vara kreativa och få in de pengarna på något annat sätt, säger hon.